Το Μιλφέιγ είναι ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με την απλότητά του και την τέλεια ισορροπία των γεύσεών του. Η τραγανή σφολιάτα σε συνδυασμό με την πλούσια, βελούδινη κρέμα και την ελαφριά σαντιγί το καθιστούν ένα αριστούργημα της ζαχαροπλαστικής. Εγώ το προτιμώ για τις ειδικές περιστάσεις, γιατί είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Μιλφέιγ

Κομμένο κομμάτι από το Μιλφέιγ, που αναδεικνύει τις τραγανές στρώσεις και τη βελούδινη κρέμα.

Η αγαπημένη μου συνταγή για ένα κλασικό και πανέμορφο γλυκό, το Μιλφέιγ. Είναι ένα γλυκό που όλοι λατρεύουμε, με τραγανή σφολιάτα, βελούδινη κρέμα και αφράτη σαντιγί. Εγώ το φτιάχνω κάθε χρόνο και πάντα γίνεται ανάρπαστο.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 55 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό, θα χρειαστούμε:

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο Γάλα πλήρες
  • 100 γρ. Κορν φλάουρ
  • 6 Κρόκοι αυγών
  • 270 γρ. Ζάχαρη
  • 1 Βανίλια Μαδαγασκάρης
  • 100 γρ. Βούτυρο παγωμένο
  • 200 γρ. Κρέμα γάλακτος παγωμένη

Για τη σφολιάτα:

  • 850 γρ. Φύλλο σφολιάτα
  • 100 γρ. Ζάχαρη άχνη (για το φύλλο)

Για το γαρνίρισμα:

  • Τριμμένο φύλλο σφολιάτας
  • Ζάχαρη άχνη

Instructions

Για να φτιάξουμε το Μιλφέιγ, ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μεγαλύτερο μέρος του γάλακτος μαζί με τη μισή ζάχαρη και τον λοβό της βανίλιας. Παράλληλα, σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το κρύο γάλα με το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μόλις το γάλα στην κατσαρόλα φουσκώσει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στη μπασίνα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς για να ζεσταθούν. Αφού αδειάσουμε όλο το γάλα, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να κάνει χοντρές φουσκάλες. Τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Αδειάζουμε την κρέμα σε άλλο σκεύος, την καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται πάνω στην επιφάνειά της για να μην κάνει πέτσα, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Ενώ η κρέμα κρυώνει, ετοιμάζουμε τη σφολιάτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Ανοίγουμε το φύλλο, το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και το πατάμε ελαφρά με έναν πλάστη για να κολλήσει. Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι. Μπορούμε να κόψουμε το φύλλο σε μερίδες ή να το αφήσουμε ολόκληρο. Το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.

Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει μορφή γιαουρτιού. Βγάζουμε την κρύα κρέμα από το ψυγείο και την ανακατεύουμε ελαφρά και αυτή στο μίξερ. Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε την ελαφρά σαντιγί και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.

Για τη συναρμολόγηση του Μιλφέιγ, βάζουμε το ένα φύλλο κάτω και στρώνουμε από πάνω κρέμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με ένα δεύτερο φύλλο και πάλι κρέμα. Τέλος, τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο, ρίχνουμε λίγο τριμμένο φύλλο (από τις άκρες που έχουμε ισιώσει) και άχνη ζάχαρη. Έτοιμο το Μιλφέιγ!

Η Συνταγή είναι της κας Anna Lampropouloy

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Μιλφέιγ σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Η σφολιάτα: Είναι σημαντικό να πατήσετε ελαφρά τη ζάχαρη άχνη πάνω στο φύλλο για να κολλήσει. Οι τρύπες με το πιρούνι βοηθούν να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην φουσκώσει υπερβολικά.
  • Η κρέμα: Η μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα είναι πολύ σημαντική για να μην δημιουργηθεί "πέτσα" και να διατηρήσει την υφή της.
  • Η σαντιγί: Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αποκτήσει μια μορφή γιαουρτιού, ώστε να είναι αφράτη αλλά όχι πολύ σφιχτή.
  • Συναρμολόγηση: Συναρμολογήστε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρισμα για να παραμείνει τραγανή η σφολιάτα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή