Υλικά

1.200 γρ. μοσχάρι χτένι κομμένο σε κομμάτια
3 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε ροδέλες
2 μέτριες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
4-5 σκελ. σκόρδο σε φέτες
4 ώριμες ντομάτες λιωμένες
½ φλ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ μπαχάρι
1 κ.γ ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
1 κ.γ κανέλα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3/4 Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε ροδέλες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε τουλάχιστον μισή ώρα σε τρυπητό για να ξεπικρίσουν.
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας.Αν θέλουμε το ταμπονάρουμε με χαρτί να φύγει το περίσσιο νερό.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά σε 3 κουταλιές σούπας λάδι το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρέας, να τσιγαριστεί και να ροδίσει ελαφρά απ’όλες τις πλευρές και τέλος το σκόρδο.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε τη ντομάτα, προσθέτουμε ζεστό νερό να το μισοσκεπάζει, αλατοπίπερο, μπαχάρι,ζάχαρη,κανέλα και δάφνη.
Σιγοβράζουμε με σκεπασμένο καπάκι να μαλακώσει (1 1/2 ώρες ή σε χύτρα ταχύτητας 30′).
Στο μεταξύ ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά λίγες-λίγες σε μεγάλο τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, να ροδίσουν αλλά να μη λιώσουν ή μαυρίσουν.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν. Επίσης τηγανίζουμε ελαφρά και τις πατάτες.
Προσθέτουμε στο κρέας τις πατάτες και λίγο ζεστό νερό και σε 10′ προσθέτουμε και τις μελιτζάνες,ελάχιστο ακόμα ζεστό νερό, να τις μισοσκεπάσει και προσθέτουμε αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.
Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε με σκεπασμένο καπάκι άλλα 20′ περίπου, να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
Τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε με ανοιχτή την κατσαρόλα άλλα 3′, να μελώσει η σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό, ή καλύτερα αφού μισοκρυώσει.

 

Για ελαφρότερο φαγητό μπορούμε να μη τηγανίσουμε τις μελιτζάνες αλλά να τις ψήσουμε με 2 κ. σ. λάδι για 30’ στο φούρνο στους 200 βαθμούς πριν τις ρίξουμε στην κατσαρόλα.

Καλή σας απόλαυση!!!!
Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΤο Απόλυτο γλυκάκι του Καφέ
Επόμενο άρθροΜπλάκ Φόρεστ