Λοιπόν, για όσες θέλουν μια εύκολη και νόστιμη ιδέα για το καθημερινό τραπέζι, σας γράφω πώς έφτιαξε η φίλη μας το μοσχαράκι με το ρυζάκι του. Είναι τόσο απλό και χορταστικό!
Υλικά
για το μοσχαράκι:
Μοσχαράκι για κατσαρόλα (όσο έχετε όρεξη) κομμένο σε μπουκιές
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά (ό,τι χρώμα θέλετε) σε κομματάκια
2 ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πράσο (το άσπρο μέρος) σε ροδέλες
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Λίγο κρασί (λευκό ή κόκκινο)
Μπαχαρικά της αρεσκείας σας (π.χ. δάφνη, ρίγανη)
Αλάτι
Πιπέρι
Κουρκουμά (προαιρετικά)
για το ρύζι:
Ρύζι για πιλάφι (όση ποσότητα θέλετε)
Νερό (συνήθως διπλάσια ποσότητα από το ρύζι)
2 ζωμοί λαχανικών (προαιρετικά, για πιο γευστικό ρύζι)
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο λάδι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, βάζω λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρω το κρεμμύδι, την πιπεριά, τις ντομάτες, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαραθούν λίγο.
Προσθέτω και το μοσχαράκι και το σοτάρω κι αυτό μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Σβήνω με λίγο κρασί και περιμένω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνω τα μπαχαρικά που μου αρέσουν, αλάτι, πιπέρι και τον κουρκουμά αν βάλω.
Προσθέτω λίγο νερό (ίσα να σκεπάσει το κρέας) και το αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχαράκι. Στο τέλος, ρίχνω και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζω το νερό να βράσει. Προσθέτω τους ζωμούς λαχανικών (αν χρησιμοποιήσω), αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι.
Ρίχνω το ρύζι και το αφήνω να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό και να γίνει τρυφερό.
Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι, το σουρώνω και το ξεπλένω ελαφρά (προαιρετικά).
Σερβίρω το μοσχαράκι ζεστό μαζί με το ρύζι.
Έγινε λουκούμι! Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι της κας Σούλα Κόντου