Ο μπακλαβάς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας και μάλιστα συνδυάζει την τραγανή υφή του φύλλου κρούστας με τη τραγανή υφή των καρυδιών και το παγωτό στο τέλος τον απογειώνει. Επιπλέον, το αρωματικό σιρόπι που το συνοδεύει κάνει κάθε μπουκιά μια μοναδική εμπειρία. Συνεπώς, με αυτή τη συνταγή θα μάθετε να φτιάχνετε έναν τέλειο μπακλαβά που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μπακλαβάς με παγωτό
Μάθε πώς να φτιάξεις έναν πεντανόστιμο παραδοσιακό μπακλαβά με φύλλο κρούστας, πλούσια γέμιση ξηρών καρπών παγωτο και αρωματικό σιρόπι. Ακολούθησε τα βήματα και δημιούργησε ένα γλυκό που θα ξετρελάνει τους πάντες!
Ingredients
Για τη Βάση:
- 500 γρ φύλλο κρούστας
- 300 γρ βούτυρο
Για τη Γέμιση:
- 300 γρ καρύδια (ή άλλους ξηρούς καρπούς)
- 150 γρ ζάχαρη
Για το Σιρόπι:
- 300 γρ ζάχαρη
- 200 ml νερό
- Μια πρέζα ξυνό ή χυμό λεμονιού
Instructions
- Προετοιμασία Σιροπιού: Αρχικά, ξεκινώ με την προετοιμασία του σιροπιού γιατί πρέπει να κρυώσει. Συνδυάζω όλα τα υλικά του σιροπιού σε ένα μικρό κατσαρολάκι και ανάβω τη φωτιά. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να βράσει το μείγμα. Όταν αρχίσει να βράζει, μειώνω τη φωτιά και το αφήνω να βράζει για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Προετοιμασία Φόρμας: Χρησιμοποιώ μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26 εκ. (ή ορθογώνια 24×34 εκ.). Λιπαίνω καλά τον πάτο και τα πλαϊνά με λιωμένο βούτυρο.
- Πρώτη Στρώση Φύλλων: Τοποθετώ 2 φύλλα κρούστας στη φόρμα και τα αλείφω με λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να στρώσω συνολικά 10 φύλλα, αλείφοντας με βούτυρο κάθε 2 φύλλα.
- Πρώτη Στρώση Γέμισης: Απλώνω τη μισή ποσότητα των καρυδιών ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα. Φροντίζω να καλύψω όλη την επιφάνεια ώστε να έχω ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
- Μεσαία Στρώση Φύλλων: Συνεχίζω με 8 φύλλα κρούστας, αλείφοντας πάλι κάθε 2 φύλλα με βούτυρο. Στη συνέχεια, απλώνω όλη την υπόλοιπη γέμιση με καρύδια.
- Τελική Στρώση: Ολοκληρώνω με τα τελευταία 10 φύλλα κρούστας, συνεχίζοντας να αλείφω κάθε 2 φύλλα με βούτυρο. Αλείφω και την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Κοπή και Ψήσιμο: Κόβω τον μπακλαβά σε ρόμβους ή τετράγωνα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφί.
- Τελικό Στάδιο: Μόλις βγάλω τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον ποτίζω αμέσως με το κρύο σιρόπι. Διακοσμώ με ψιλοκομμένα φιστίκια και τον αφήνω να κρυώσει τελείως.
- Και τωρα η τσαχπινιάτου: Πριν τον Σερβίρω σηκώνω τα τελευτάια φύλλα βάζω λίγο παγωτό βάζω πάλι τα φύλλα επάνω και τα πιεζω ελαφρώς να κάτσει το παγωτό







