Η Μπατζίνα με κολοκύθι και τυρί είναι μια παραδοσιακή πίτα χωρίς φύλλο που συνήθως ετοιμάζω όταν θέλω κάτι γρήγορο και νόστιμο. Είναι μια εύκολη συνταγή που αναδεικνύει την απλότητα και τη γεύση των υλικών, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα απίστευτα αφράτο και ζουμερό. Η ιδιαίτερη γεύση του κολοκυθιού συνδυάζεται τέλεια με την αλμύρα της φέτας, ενώ τα μυρωδικά δίνουν στο πιάτο ένα υπέροχο άρωμα. Γίνεται τόσο γρήγορα, που δεν θα το πιστεύετε!
Υλικά για τη Μπατζίνα
- 2 μέτρια κολοκυθάκια, τριμμένα
- 2 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
- 2 αυγά
- Μισό ποτήρι νερό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
- 300 γρ. φέτα
- Μισό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- Λίγο άνηθο
- Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη
- Λίγο δυόσμο
- 2 κούπες αλεύρι
Εκτέλεση της Συνταγής
Πλένω και έπειτα τρίβω τα κολοκυθάκια στον τρίφτη από την πλευρά με τις μεγάλες τρύπες. Τα βάζω σε μια πετσέτα, τα στραγγίζω καλά και τα μεταφέρω μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Έπειτα, ρίχνω το αυγό, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι, και ανακατεύω καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτω το αλεύρι, ανακατεύω και ρίχνω το νερό. Θέλω το μείγμα να μοιάζει με κουρκούτι, οπότε προσέχω την ποσότητα του νερού. Στη συνέχεια, ρίχνω τη φέτα, τα κρεμμύδια, τον δυόσμο, τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και καίω για περίπου 8-10 λεπτά ένα ορθογώνιο ταψί φούρνου 25×35 εκ. Πασπαλίζω με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο και τα τοιχώματα του καυτού ταψιού και αδειάζω το μείγμα. Πασπαλίζω με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι την επιφάνεια της πίτας και ψήνω στους 220°C για 45-50 λεπτά.
Μόλις η μπατζίνα ψηθεί, την αφήνω να κρυώσει για 15 λεπτά, μετά την κόβω και σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 15 λεπτά (για να κρυώσει)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη Μπατζίνα
Στραγγίξτε πολύ καλά τα κολοκυθάκια για να μην βγάλουν πολλά υγρά και να μην γίνει νερουλή η μπατζίνα σας.
Το καυτό ταψί δημιουργεί μια τέλεια, τραγανή κρούστα στον πάτο της πίτας.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγα τυριά της αρεσκείας σας, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι, για πιο πλούσια γεύση.
ΠΗΓΗ: Φωτεινή Δαρδαμάνη










