Τα μπισκοτάκια σμυρνέικα είναι μία συνταγή που ξυπνάει τις πιο νοσταλγικές αναμνήσεις, φέρνοντας στο μυαλό μου γεύσεις και αρώματα από παλιά σπίτια. Η τραγανή τους υφή και το πλούσιο άρωμα πορτοκαλιού τα καθιστούν την ιδανική επιλογή για να συνοδεύσεις τον καφέ ή το τσάι σου, ενώ παράλληλα φτιάχνω μια μεγάλη ποσότητα εύκολα και γρήγορα, προσφέροντας σε όλη την οικογένεια μια γλυκιά απόλαυση. Γι’ αυτό, εγώ σου δείχνω ακριβώς πώς να τα φτιάξεις, βήμα-βήμα, με τον πιο απλό τρόπο.
Υλικά για τα Μπισκοτάκια Σμυρνέικα
- 2 ποτήρια καλαμποκέλαιο
- 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 ποτηράκι κονιάκ
- 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
- 4 βανίλιες
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 βιτάμ σε χαρτί (250 γρ.)
- Περίπου 1700-1800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό (για άλειμμα)
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω καλά το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει όσο γίνεται.
Προσθέτω το κονιάκ, το μπέικιν, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύω δυνατά για να ενωθούν τα υλικά.
Σε ένα μικρό μπολ, τρίβω το βιτάμ.
Στη συνέχεια, ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι στο μείγμα των υγρών, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Προσθέτω το τριμμένο βιτάμ στη ζύμη και ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθεί τελείως.
Σκεπάζω τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνω να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 180-200°C στις αντιστάσεις και στρώνω λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.
Ανοίγω τη ζύμη σε φύλλο, κόβω μπισκότα με κουπάτ στο σχήμα που μου αρέσει και τα αλείφω με το αυγό που έχω αραιώσει με λίγο νερό.
Ψήνω για 15-20 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Μόλις ψηθούν, τα αφήνω να κρυώσουν καλά σε μια σχάρα πριν τα σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15-20 λεπτά (ανά δόση)
Επιπλέον Χρόνος: 30 λεπτά αναμονής/ξεκούρασης της ζύμης
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα
Χρήσιμα Tips για τα Μπισκοτάκια
Μην παραζυμώσετε τη ζύμη μετά την προσθήκη του βιτάμ. Ζυμώστε μόνο μέχρι να ενσωματωθεί.
Για πιο έντονο άρωμα, χρησιμοποιήστε φρέσκο ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι.
Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε τα μπισκοτάκια σμυρνέικα με λίγη κανέλα πριν το ψήσιμο, για έξτρα γεύση.
H συνταγή είναι της κας Μαρια Ροβιθακη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μπισκοτάκια νηστίσιμα με καρύδα
Γεύση:
- Η καρύδα δίνει μια υπέροχη, εξωτική γεύση στα μπισκότα.
- Η ζάχαρη τα κάνει γλυκά και τραγανά.
- Το χυμό πορτοκαλιού προσθέτει μια δροσιστική πινελιά.
Υφή:
- Τα μπισκότα είναι τραγανά εξωτερικά και μαλακά στο εσωτερικό.
- Η καρύδα προσθέτει μια ωραία υφή.
Εμφάνιση:
- Τα μπισκότα έχουν ωραιο χρώμα.
- Είναι ιδανικά για να τα προσφέρετε σε ένα πιάτο με άλλα γλυκά για τον καφέ σας.
Γενικά:
- Τα μπισκότα νηστίσιμα με καρύδα είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή.
- Είναι ιδανικά για vegans και για όσους νηστεύουν.
- Είναι ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ.
Υλικά
2 ποτηρια ηλιέλαιο,
1 ποτηρι ζάχαρη,(εγώ έριξα καστανή κ την πέρασα από το μουλτι πριν)
1 ποτηρι χυμό πορτοκάλι,
200γραμ.ινδικη καρύδα,
3 βανιλιες,
1 κουταλακι γλυκού σόδα
1 κ μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 μπεικιν κ αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Εγώ έριξα 1 φαρινα και μιση δεν έβαλα μπεικιν.
Εκτέλεση
Βάζω όλα τα υλικά μαζί εκτός από την καρύδα κ το αλεύρι.
Τα ανακατεύουμε καλά κ μετά ρίχνουμε σιγά σιγά την καρύδα κ το αλεύρι.
Μια φαρινα ολόκληρη κ μισή περίπου, θα το δείτε καθώς θα ζυμωνετε, απαλό ζύμωμα.
Πλάθουμε μικρά γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Στους 170-180 βαθμούς 20 με τριάντα λεπτά.
Καλή επιτυχια
Η Συνταγή είναι της Μαρω Θεοχαροπουλου












