Υλικά
για τη γέμιση:
500 γρ. σπανάκι ή χόρτα για πίτες
1 πράσο (το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
Λίγος δυόσμος, ψιλοκομμένος
Λίγος άνηθος, ψιλοκομμένος
Λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
500 γρ. φέτα σκληρή, σπασμένη με τα χέρια
Αλάτι
Πιπέρι (προαιρετικά)
για το φύλλο:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
4 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 ποτήρι νερό (ενδέχεται να χρειαστεί λίγο παραπάνω)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι ή τα χόρτα .
Τ αλατιζουμε ελαφρά και τα στήβουμε καλά να φύγουν τα υγρά.
Βάζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο να μαραθουν σε κατσαρολα χωρίς λάδι.
Αναμυγνυουμε συνεχώς να μην μας καούν.Αποσυρουμε απ’ την φωτιά και τα προσθέτουμε στα χόρτα και τα μυρωδικά.
Σπάμε με τα χέρια τη φέτα και ανακατεύουμε.
για το Φύλλο
Στο αλεύρι κάνουμε λακούβα και ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι…. ανακατεύουμε καλά το αλευρι με το λαδι να γίνει ψίχουλα.Προσθετουμε τμηματικά και αργά το νερό.
Ανάλογα το αλεύρι ίσως να χρειαστεί ελάχιστα παραπάνω. Ζυμωνουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλακια. (Έκοψα 9 ίσα μπαλάκια) .
Ανοίγουμε φύλλο το καθένα σε μέγεθος πιάτου μερίδας .
Βάζουμε στο μισό φυλλο γέμιση 2 γενναίες κ.σ.
Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο.
Κλείνουμε καλά. Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί μέχρι που να τελειώσουμε.
(Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε αν θέλουμε να τα καταψυξουμε).
Έχουμε βάλει σε ευρύχωρο τηγάνι να κάψει λάδι .
Όταν βάλουμε τα πρώτα μπουρεκια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και την κρατάμε εκεί
Με δείκτη το 9 χαμηλώνουμε στο 4-5 να ψήθουν μεσα.
Αφού ροδισουν απ’ την μια γυρνάμε από την άλλη, προσεκτικά με σπάτουλα και πηρούνι βοηθητικο.
Κατόπιν τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να απορροφησει το περιττό λάδι.
Σερβίρονται ζεστά με τυρί ή δυοσμο.
Γρήγορα εύκολα και απλά έχουμε φτιάξει ένα γευστικοτατο σνακ για όλες τις ώρες.
Η Συνταγή είναι της κας Maria Xatzhstamatioy