Το Μυδοπίλαφο ένα φαγητό που συντροφευεται υπέροχα με το ουζακι που μας αρέσει οικογενειακώς……..
Υλικά:
1/2 κιλό μύδια χωρίς κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
1/2 κιλό μύδια με κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 χούφτα κάππαρη
1 ποτηράκι του κρασιού ούζο
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 ποτήρια νερό (ή ζωμός από τα μύδια)
αλάτι, πιπέρι
1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα (ή ρύζι για γεμιστά)
ελαιόλαδο
Μαγειρεύουμε
Ξεκινώ τσιγαριζοντας το κρεμμύδι, πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους, σκόρδο τριμμένο, καπαρη που τα σβήνω με ένα ποτηράκι του κρασιού ούζο……
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνω τα ψιλοκομμένα ντοματακια, άνηθο ψιλοκομμένο και συμπληρώνω τρία ποτήρια νερό, αλάτι πιπέρι μπόλικο……
Αφήνουμε να βράσουν για ένα τέταρτο και ρίχνουμε το ρύζι Καρολίνα ( εγώ χρησιμοποιώ το ρύζι για γεμιστά της Τρία Άλφα). Μόλις πάρει βράση χαμηλώνω την φωτιά και αφήνω να μισοψηθει το ρύζι ανακατεύοντας το και συμπληρώνοντας νεράκι αν χρειαστεί….
Όταν έχει μισοψηθει συμπληρώνω τα μύδια ( τα οποία έχω ξεπλύνει προηγουμένως πολύ καλά και τα έχω στραγγίσει σε σουρωτηρι)……
Συνεχίζω να ανακατεύω το ρύζι με προσοχή για να μην διαλύσω τα μύδια….
Αν χρειάζεται συμπληρώνω νεράκι μέχρι να ψηθεί τελείως το ρύζι….
Μόλις ψηθεί κατεβάζουμε από την φωτιά και πασπαλιζουμε το ρύζι με λίγο λαδακι…..
Η συνταγή αυτή είναι αποτέλεσμα πολλών μαγείρεμα των που έχω κάνει με μύδια…
Συνήθως παίρνω νωπά μύδια και το φτιάχνω αυτό το φαγητό αλλά να ξέρετε ότι το μύδι έχει πολλή δουλειά για να καθαριστεί και να μαγειρευτεί ( το σημαντικότερο πρέπει να ξέρεις)
Μπορείτε να βάλετε αντί για νερό ζωμό από το αχνισμα των μυδιών, παίρνει το ρύζι άλλη γεύση και μυρίζει θάλασσα….
Επίσης τα κατεψυγμένα μύδια θα τα αφήσετε από βραδυς στην ψύξη και το πρωί θα τα πλύνετε καλά και θα τα αφήσετε να στραγγίσουν προτού τα μαγειρευσετε….
Πιστεύω ότι σας έδωσα πολλές λεπτομέρειες για να φτιάξετε ένα υπέροχο φαγητό για όσους αγαπούν τα μύδια………
Η Συνταγή είναι της κας Χρυσουλα Βιερου









