Υλικά:

500γρ.χυμο φρέσκου πορτοκαλιου
1/2 κιλό σιμιγδάλι χονδρό
2 κεσεδάκια ( μετραμε με το κεσεδακι του γιαουρτιου)ζάχαρη
2 βανιλιες
1 κ.γ σόδα
1 κουταλιά μπεικιν
4 κ.σ.σπορελαιο

Για το σιρόπι
2 1/2 κεσεδάκια νερό
2 1/2 κεσεδάκια ζάχαρη
2 κ.σ γεμάτες γλυκό υποβρύχιο με άρωμα μαστίχας

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το χυμό το λάδι και τη ζάχαρη.
Με ένα σύρμα ανακατεύω καλά 2-3 λεπτά . Συνεχίζω με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Προσθέτω τις βανιλιες το μπεικιν και τη σόδα
Ανακατεύω απαλά μέχρι , να δω το μίγμα να αφρατευει και να γίνεται σαν κρέμα.
Τέλος προσθέτω σιγά σιγά το σιμιγδάλι μου . Βουτυρωνω ελαφρώς ένα ταψακι 30 εκ. και ρίχνω το μίγμα μου!!
Αφήνω να σταθεί μισή ωρίτσα περίπου μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος.
Ψήνω για περίπου 50 λεπτά στους 180 βαθμούς , μέχρι να πάρει χρυσοκοκκινο χρώμα.

Για το σιρόπι
Βράζω το νερό μαζί με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά και κατεβάζω από τη φωτιά.
Προσθέτω το υποβρύχιο μαστίχας και ανακατεύω να διαλυθεί.
Αφήνω στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία.
Σιροπιαζω τη σάμαλι καυτη με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνω να τραβήξει καλά το σιρόπι και μετά χαράζω το γλυκό.
Όλα τα υλικά μας τα μετράμε με το κεσεδάκι από το γιαουρτάκι !!!
Αν θέλω να βάλω αμύγδαλο στην επιφάνεια του γλυκού παίρνω αμύγδαλο ώμο χωρίς φλούδα .
Χαράζω το γλυκό νοητά πριν το βάλω στο φούρνο και τοποθετώ τα αμύγδαλα ή αλλιώς βάζω στο τέλος αμυγδαλο φιλέ…

H Συνταγή είναι της Ρουλα Λυρου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

ΣΑΜΑΛΙ νηστίσιμο…..

ΣΑΜΑΛΙ νηστίσιμο.....

Υλικά

Συνταγή…
Όλα τα μετράω με την κόκκινη κούπα του Νες καφέ….
Μιάμιση και λίγο παραπάνω κούπα σιμιγδάλι ψιλό
Μιάμιση και λίγο παραπάνω κούπα σιμιγδάλι χοντρό
Μιάμιση κούπα ζαχαρη
Στην μισή κούπα ζαχαρη Ρίχνω 4 δάκρυα μαστίχα και τα κόβω στο μουλτι
Μια κσ μπεικιν
3 κούπες χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Μισή κγ σόδα μέσα στον χυμό

Σιρόπι…
2 κούπες ζαχαρη
Μιάμιση κούπα νερό
3 βανιλιες

Εκτέλεση

Όλα σε ένα μεγάλο μπολ….τα ανακατεύω καλά και τα σκεπαζω με μεμβράνη και μια κουβέρτα, το μπολ, τα αφήνω όλη νύχτα η 5 ώρες να γίνουν!!!!!
Το σιμιγδάλι θα φουσκώσει ως το πρωί…θα έχουμε ένα βαρύ Κουρκούτι…
Λαδωνουμε καλά ένα ταψί 30 εκ.και Ρίχνουμε το Κουρκούτι…

ΣΑΜΑΛΙ νηστίσιμο.....
Ψήνουμε πάνω κάτω στους 170 για 45 με 50 λεπτά…
Το βγάζω από τον φούρνο και το κόβω σε επιθυμητά κομμάτια…το αφήνω να κρυώσει εντελώς…

Σιρόπι…
Τα Βραζω όλα τα υλικά 5 με 6 λεπτά…
Καυτό σιρόπι κρύο το σαμαλι…


Καλή απόλαυση!!!!

Αξίζει να το φτιάξετε!!!!!

Η Συνταγή είναι της Giwta Tsaprazlh

Φωτό: Rallou Portokalaki

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και γκούντα
Επόμενο άρθροΠατατοκεφτέδες με Κεφτεδάκια αλα κρεμ