Η συνταγή σας για ντολμαδάκια γιαλαντζί της κας Ελινα Σκλαβου φένεται πεντανόστιμη! Μου αρέσει η ιδέα να χρησιμοποίησε αμπελόφυλλα από την κατάψυξη,μια εύχρηστη λύση για να απολαύσετε αυτό το πιάτο όλο τον χρόνο. Ας δούμε τα βήματα:

Υλικά:

250 γρ. αμπελόφυλλα (ήδη ζεματισμένα και ξεπαγωμένα)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο ξερό δυόσμο
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1/3 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο ποτήρι καυτό νερό

Για το λαδολέμονο:
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι

Για το τζατζίκι:
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 αγγούρι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Για την γέμιση

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μισο ματσακι άνηθο,
μισο ματσακι μαϊντανό και το δυόσμο μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτω το ρύζι καρολίνα το οποίο είχα αφήσει σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτα. Το ξεπλένω από το αλάτι και το προσθέτω
και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.

Αποσύρετε από τη φωτιά, αλατοπιπερώστε, προσθέστε το φρέσκο δυόσμο και τον υπόλοιπο άνηθο και ανακατέψτε καλά.

Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα. Γεμίστε κάθε φύλλο με 1 κουταλάκι γέμισης, τοποθετώντας τη στη γυαλιστερή πλευρά.
Διπλώστε τα πλαϊνά προς τα μέσα και τυλίξτε το φύλλο σε σφιχτό ρολό.

Στρώστε αμπελόφυλλα στον πάτο μιας κατσαρόλας. Τοποθετήστε τα ντολμαδάκια σφιχτά στη κατσαρόλα, με τη ραφή προς τα κάτω.
Προσθέστε το βούτυρο και σκεπάστε τα με ένα πιάτο. Ρίξτε το καυτό νερό.

Σιγοβράστε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά με λαδολέμονο (ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι) και τζατζίκι
(ανακατέψτε το γιαούρτι, το αγγούρι, το σκόρδο, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι).

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα και κιμά αυγολέμονο

Υλικά

Χρησιμοποίησα κληματόφυλλα  σε βάζο και τα ξέπλυνα καλά.
1 1/2 φλιτζάνια ρύζι κοντού κόκκου
1 μικρό κρεμμύδι
340 γρ κιμα
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό,
1-2 φλιτζάνι φρέσκο ​​ψιλοκομμένο άνηθο,
1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​ψιλοκομμένο δυόσμο,
1 κουταλάκι μπαχάρι,
1/2 κουταλάκι κύμινο,
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι.
450γρ ντοματίνια
4 φλιτζάνια βραστό, ανάλατο ζωμό
2 λεμόνια
ελαιόλαδο.

Για τη σάλτσα αυγού λεμονιού
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 λεμονιών χυμό.

Εκτέλεση

Μούσκεψα το ρύζι σε ένα μπολ με νερό ενώ ετοίμαζα το κρέας. Ψιλοκόβω ένα μικρό κρεμμύδι και το σοτάρω σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Σε αυτό πρόσθεσα τον κιμά και σοτάρισα με τα κρεμμύδια μέχρι να ψηθούν. Αφού τελείωσε το μείγμα του κρέατος, πρόσθεσα το φρέσκο ​​μαϊντανό, ​​ψιλοκομμένο άνηθο, ψιλοκομμένο δυόσμο,μπαχάρι,κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
Τα ανακάτεψα όλα μαζί, αποστράγγισα το ρύζι και το πρόσθεσα στο μείγμα μαζί με ελαιόλαδο για να συνδυαστούν τα υλικά.
Στη συνέχεια, τοποθέτησα ένα παχύ στρώμα φύλλων σταφυλιών στον πάτο μιας χοντρής κατσαρόλα. Έβαλα λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας μείγμα κρέατος/ρυζιού σε κάθε επίπεδο φύλλο σταφυλιού και δίπλωσα τις πλευρές του φύλλου πρώτα και μετά τα τύλιξα ξεκινώντας από κάτω πριν τα ευθυγραμμίσω στην κατσαρόλα, έβαλα συμπιεσμένα ντοματίνια στην κατσαρόλα καλύπτοντας τα φύλλα της βάσης που δεν έχουν γεμίσει και που ήταν στον πάτο της κατσαρόλας.

Στη συνέχεια, τακτοποίησα τα γεμιστά μου φύλλα (πλευρά ραφής προς τα κάτω) σε κυκλικό μοτίβο στην κατσαρόλα. Μόλις ήταν όλα μέσα κάλυψα τα φύλλα με ένα μικρό πιάτο (ανάποδα) Στη συνέχεια έριξα 4 φλιτζάνια βραστό, ανάλατο ζωμό πάνω στο πιάτο, σκέπασα την κατσαρόλα και μαγείρεψα σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, έβγαλα το πιάτο και πρόσθεσα το χυμό από 2 λεμόνια και στη
συνέχεια σκεπάζω και ψήνω σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά ακόμη. Αφαίρεσα την κατσαρόλα από τη φωτιά και την άφησα σκεπασμένη για 10 λεπτά. Τέλος, τακτοποίησα τα φύλλα σε μια κατσαρόλα και έριξα πάνω τους ποιοτικό ελαιόλαδο. Γαρνίρω το πιάτο με τις
ψημένες ντομάτες στο κέντρο.

Για τη σάλτσα αυγού λεμονιού έβαλα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και πρόσθεσα το χυμό των τριών λεμονιών στα αυγά.
Τα χτυπάω μέχρι να αφριστούν και μετά τα προσθέτω σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αργά, ενώ ανακατευουμε προσθέτω αργα περίπου 1 1/2 φλιτζάνια από το ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα με τους ντολμαδες. Μόλις επήξε, το έβγαλα από τη φωτιά και το εριξα στην κατσαρόλα.

Καλή Απόλαυση.

Προηγούμενο άρθροΖυμαρικά με κρέμα μελιτζάνας: Μια εύκολη και χορταστική συνταγή
Επόμενο άρθροΥγιεινά και νόστιμα: Κεφτεδάκια με λαχανικά, ψημένα στο φούρνο