Τα Στριφτάρια νηστείας με πατάτες και σπανάκι είναι ένα φαγητό που μπορεί να σταθεί άνετα ως κυρίως πιάτο, αλλά και ως συνοδευτικό σε ένα τραπέζι. Η γέμιση είναι τόσο πλούσια και αρωματική, που θα σας ενθουσιάσει, και η ζύμη γίνεται τραγανή και χρυσαφένια. Εγώ τα φτιάχνω για τους φίλους μου και πάντα μένουν άφωνοι από τη γεύση.
Συστατικά ζύμης:
1/2 κιλό αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
300 ml νερό + 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/4 κύβους μαγιάς (10g)
40 ml λαδιού
Γέμιση
1 κιλό πατάτες
200 γραμμάρια σπανάκι
200 γραμμάρια κρεμμυδια
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια
150 ml λαδιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1 μικρή δέσμη μαιδανό
ξηρό μπαχαρικό διάφορων βοτάνων για γεύση
Παρασκευή:
1. Γέμιση: Αρχικά προετοιμάστε την γέμιση για να κρυώσει. Ξεφλουδίστε τις πατάτες και τρίψτε τις χονδροειδώς, ψιλοκόψτε το σπανάκι, το κρεμμύδι και το μαϊντανό. Τα μικρά κρεμμύδια τεμαχίζονται σε κύκλους.
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα βαθύτερο τηγάνι και το βάζουμε να ζεσταθεί. Προσθέστε ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο θερμαινόμενο λάδι και τηγανίστε το για 2-3 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε τις τριμμένες πατάτες και συνεχίστε το τηγάνισμα, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου οι πατάτες γίνουν ημι-μαλακές (έφτιαξα επίσης πίτα με ωμές πατάτες, τριμμένες και σε κύβους, αλλά μου αρέσει περισσότερο έτσι – είναι θέμα γεύσης). Προσθέστε σπανάκι και φρέσκα κρευδάκια, ανακατέψτε και τηγανίστε για να μαλακώσετε λίγο το σπανάκι. Τέλος, προσθέτουμε πιπέρι, πασπαλίζουμε με ξηρό μπαχαρικό βοτάνων για γεύση, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
2. Ζύμη για τα φύλλα: Σε ζεστό νερό, με την προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού ζάχαρης, συνθλίβετε τη μαγιά και αφήστε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, προσθέστε λάδι και παρασκευασμένη μαγιά. Ζυμώνουμε τη ζύμη. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να πάρετε μια μαλακή, ελαστική ζύμη (με πολύ λίγο αλεύρι). Επιμηκύνετε τη ζύμη σε ρολό και διαιρέστε την σε εννέα ίσα μέρη. Από κάθε μέρος, σχηματίστε μια μπαλα. Τοποθετήστε τις μπάλες σε αλευρωμένη επιφάνεια, καλύψτε τα με ένα πανί κουζίνας και αφήστε για περίπου 10 λεπτά.
3.Το μεγάlο ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας, στον οποίο θα ψηθεί η πίτα, σε μέγεθος 30cm x 40cm το λιπαίνετε με λάδι.
Πάρτε τις μπάλες και ανοιξτε με τον πλάστη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια το φύλλο όσο το δυνατόν πιο λεπτό.
Κατά το ανοιγμα του φύλλου, πασπαλίζετε συνεχώς τη βάση με αλεύρι, καθώς και το ίδιο το φύλλο. Ρίχνουμε 3 κουταλάκια του γλυκού λάδι πάνω από το φύλλο και βάζω ένα μέρος του γεμίσματος σε ολόκληρο το φύλλο (διαίρεσα αμέσως τη γέμιση σε εννέα μέρη). Τυλίξτε το ρολό μέχρι το ήμισυ του φύλλου, κάντε το ίδιο και από την άλλη πλευρά του φύλλου.
Τώρα τυλίξτε το σε σχήμα σαλιγκαριού και τοποθετήστε το στο έτοιμο ταψί. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με τις υπολοιπες μπάλες ζύμης.
4. Ενεργοποιήστε το φούρνο για να ζεσταθεί στους 200 βαθμούς (το κάνω αυτό όταν αρχίσω να ανοιγω τα φύλλα).
Καλύψτε καλά τη ζύμη με λάδι και βάλτε την πίτα για ψήσιμο. Όταν η πίτα γίνει κίτρινη, βγάλτε το ταψί από το φούρνο και καλύψτε την πίτα με ένα πανί κουζίνας. Αφήστε το να κρυώσει και μετά σερβίρετε.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Στριφτάρια νηστείας σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Γέμιση: Εγώ προτιμώ να σοτάρω τις πατάτες για τη γέμιση, αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και ωμές, τριμμένες. Είναι θέμα γούστου.
- Ζύμη: Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική, αλλά μη βάλετε πολύ αλεύρι, γιατί θα γίνει σκληρή.
- Άνοιγμα φύλλου: Για να ανοίξετε τα φύλλα όσο πιο λεπτά γίνεται, πασπαλίζετε συνεχώς με αλεύρι, αλλά όχι υπερβολικά.
- Ψήσιμο: Μπορείτε να ψεκάσετε την πίτα με λίγο νερό πριν το ψήσιμο, για να γίνει πιο τραγανή η κρούστα.
- Σερβίρισμα: Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς αφού τη βγάλετε από τον φούρνο, για να σφίξει η γέμιση.
Καλη Επιτυχία
ΠΗΓΗ: https://vericinirecepti.blogspot.com/











