Αυτή η συνταγή Πίτα Σφολιάτας με Φέτα από τη γιαγιά Λένα, συνδυάζει την τραγανή κρούστα σφολιάτας με πλούσια γέμιση φέτας, δημιουργώντας μια πίτα γεμάτη γεύση και άρωμα.

Υλικά:

Για τη σφολιάτα:

800 γρ. αλεύρι γοχ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
100 ml ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια νερό

Για τη γέμιση:
500 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
2 αυγά
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Για το τελειωμα:
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Για τη σφολιάτα:

Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι.
Προσθέστε το ξύδι, το ελαιόλαδο και το νερό, και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα.
Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.
Ανοίξτε το πρώτο μέρος της ζύμης σε ένα μεγάλο φύλλο
Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και αλείψτε το φύλλο ζύμης.
Παιρνω την μια μεριά φερνω στην μέση το ίδιο και με την άλλη μεριά βουτυρώνω κανω ένα μακρόστενο φύλλο
βουτυρωνω αρχίζω να κανω σαλιγκάρι το πατάω το αφήνω στην άκρη
Επαναλάβετε τα βήματα για το δεύτερο μέρος της ζύμης.
Αφήστε τα φύλλα σφολιάτας να ξεκουραστούν για 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τη φέτα, τα αυγά, το γάλα και το πιπέρι.

Συναρμολόγηση:

Λαδώστε ένα ταψί ψησίματος.
Ανοίξτε το πρώτο φύλλο σφολιάτας σε μέγεθος ίσο με το ταψί.
Τοποθετήστε το φύλλο ζύμης στο ταψί.
Απλώστε τη γέμιση φέτας πάνω από τη ζύμη.
Ανοίξτε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και καλύψτε την πίτα.
Διπλώστε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα για να σφραγίσετε την πίτα.
Αλείψτε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο.
Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

H τυρόπιτα της τεμπέλας θα σας ενθουσιάσει. Είναι τόσο απλή που μπορεί να την φτιάξει ο καθένας, ακόμα και οι πιο αρχάριοι στην κουζίνα.
Μην αργήσετε να δοκιμάσετε αυτή την συνταγή! Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει η αγαπημένη σας για τυρόπιτα.

Υλικά:

1 πακέτο βούτυρο (200γρ.)
4 αυγά
1 κούπα γάλα
1 κούπα αλεύρι φαρινα
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200γρ.)
500γρ. φέτα, τριμμένη

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι φαρινα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά.
Τέλος, ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και την σερβίρουμε.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα τυριά στο μείγμα, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να σοτάρετε κρεμμύδι και πιπεριές πριν τα προσθέσετε στο μείγμα.
Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε την τυρόπιτα με σουσάμι ή τριμμένη φρυγανιά πριν την ψήσετε.
Η τυρόπιτα της τεμπέλας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΓαλατόπιτα χωρίς φύλλο με μία σούπερ κρέμα
Επόμενο άρθροΓεμιστά τηγανητά ζαμπονοτυροπιτάκια