Ο αγαπημένος μου τρόπος για να γαρνίρω μια ελαφριά Πίτσα με απλά φρέσκα υλικά για ένα γρήγορο γεύμα ή σνακ. Η Πίτσα αυτή είναι μια ελαφρύτερη εναλλακτική λύση στην πίτσα, με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.
Πίτσα Ρομάνα

Φτιάξτε αφράτο και μοσχομυριστό ψωμί ή βάση για πίτσα με σπιτικό προζύμι, γεμιστό με φρέσκα υλικά. Μια απολαυστική συνταγή για μία ελαφριά πίτσα!
Ingredients
- Για το προζύμι:
- 180 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 2 γρ. ξηρή μαγιά
- 180 γρ. νερό
- ½ κ.γ. μέλι
- Για τη ζύμη:
- 170 γρ. νερό
- 220 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 110 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό + έξτρα για το άνοιγμα
- 2 γρ. ξηρή μαγιά
- 10 γρ. αλάτι
- 15 γρ. ελαιόλαδο, +
- Γέμιση:
- 90γρ. Ζαμπόν , κομμένο στη μέση
- 2 Μπαλάκια Μοτσαρέλας , κομμένα σε φέτες (δείτε τη σημείωση)
- 100γρ. Τριμμένη Μοτσαρέλα
- Ρόκα
- Ντομάτες, κομμένες στη μέση
- Καρύδια, χοντροκομμένα
- Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊
Για το προζύμι:
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το νερό και το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε έναν χυλό.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Για τη ζύμη:
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το προζύμι, το νερό, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τη μαγιά και το αλάτι, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για ακόμα 1 λεπτό.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα μπολ και τα χέρια μας, πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκι και τη μεταφέρουμε στο μπολ.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα ζυμαράκια, τα πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τα ζυμαράκια σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
Για τη σύνθεση :
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C (ή στη μέγιστη θερμοκρασία του φούρνου) στις αντιστάσεις βάζοντας στο κάτω μέρος του φούρνου τη σχάρα με ένα ταψί να ζεσταθεί.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με αρκετό σιμιγδάλι, τοποθετούμε το πρώτο ζυμαράκι πάνω και φροντίζουμε να καλυφθεί καλά με το σιμιγδάλι.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας προσεκτικά το ζυμάρι σε ένα μακρόστενο οβάλ σχήμα που να χωράει στο ταψί και ραντίζουμε όλη την επιφάνεια με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Βγάζουμε από τον φούρνο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 2 ζυμαράκια.
Γαρνίρετε με τριμμένη μοτσαρέλα και μερικές φέτες μοτσαρέλας και ψήστε στο φούρνο μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα και να ροδίσει.
Όταν είναι έτοιμη, προσθέστε ρόκα, ζαμπόν , ντομάτες και καρύδια. Ραντίστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Δεν χρειάζεται αλάτι, το ζαμπόν το φροντίζει αυτό!
Καλή απόλαυση! 😊
Notes
Αφού κόψετε τη μοτσαρέλα, τοποθετήστε την σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το νερό και από τις δύο πλευρές.