Τα σπιτικά μπριός είναι ένα γλυκό ψωμάκι που θυμίζει τσουρέκι και είναι απλά ακαταμάχητο. Η υφή τους είναι αέρινη, ενώ η διαδικασία της ζύμωσης είναι το μυστικό για το τέλειο αποτέλεσμα. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να τα φτιάξετε, γιατί η απόλαυση είναι μοναδική.


Υλικά

Για να φτιάξουμε αυτά τα πεντανόστιμα ψωμάκια, θα χρειαστούμε:

  • 250 γρ. Αλεύρι για πίτσα (τύπου “00”)
  • 250 γρ. Αλεύρι για τσουρέκι
  • 70 γρ. Βούτυρο (μαλακό)
  • 70 γρ. Ζάχαρη
  • 2 Αυγά ολόκληρα
  • 1 Κρόκος αυγού (για επάλειψη)
  • 175 γρ. Γάλα
  • 15 γρ. Μαγιά μπύρας (φρέσκια)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 10 γρ. Αλάτι

Εκτέλεση

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα αφράτα μπριός.

1. Ρίχνω το γάλα, το μαλακό βούτυρο, τη θρυμματισμένη μαγιά και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ. Ζυμώνω μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.

2. Στη συνέχεια, προσθέτω και τα δύο αλεύρια. Αν δεν έχω και τα δύο, μπορώ να χρησιμοποιήσω 500 γρ. από ένα μόνο είδος. Προσθέτω επίσης τα 2 ολόκληρα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.

3. Ζυμώνω για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά, μέχρι η ζύμη μου να γίνει ελαστική και να μην κολλάει.

4. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. μετά, σχηματίζω 8 μπάλες των περίπου 80 γρ. η καθεμία και μερικές ακόμα μικρότερες για να φτιάξω τα “κερασάκια”.

5. Δίνω στις μεγαλύτερες μπάλες ένα ωραίο στρογγυλό σχήμα. με ένα δάχτυλο στο κέντρο, πιέζω ελαφρά και τοποθετώ από πάνω τα μικρότερα κομμάτια ζύμης.

6. Τα αφήνω να φουσκώσουν ξανά, αυτή τη φορά σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, για περίπου 2 ώρες.

7. Αλείφω απαλά τα μπριός με τον χτυπημένο κρόκο αυγού, στον οποίο έχω προσθέσει λίγο γάλα.

8. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 20-25 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες (με τον χρόνο αναμονής).
  • Επιπλέον Χρόνοι: Ανάπαυση ζύμης (πρώτο φούσκωμα) και δεύτερο φούσκωμα (2 ώρες).

Χρήσιμα Tips για τα Τέλεια Μπριός

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα σπιτικά μπριός σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Αλεύρι: Η συνταγή προτείνει συγκεκριμένα είδη αλευριού, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο αλεύρι για ψωμί ή τσουρέκι έχετε, αρκεί να ζυμώσετε αρκετά για να γίνει η ζύμη ελαστική.
  • Ζύμωμα: Το πολύ καλό ζύμωμα είναι το μυστικό για να αποκτήσει η ζύμη την ελαστικότητα και την αφράτη υφή που θέλουμε.
  • Μαγιά: Αντί για μαγιά μπύρας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 7 γραμμάρια ξηρή μαγιά.
  • Αποθήκευση: Τα μπριός διατηρούνται σε αεροστεγές κουτί για 2-3 μέρες και μπορούν να ζεσταθούν ελαφρά στον φούρνο ή στην τοστιέρα.

Cinzia Di Stefano