Αυτό το γλυκάκι είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι! Η παννακότα, μια ιταλική ομορφιά, είναι τόσο δροσερή, βελούδινη και πανεύκολη να τη φτιάξεις. Κι επειδή δεν θέλει ψήσιμο, είναι ιδανική για τις ζεστές μέρες. Εγώ τη φτιάχνω συχνά με φράουλες, αλλά μπορείς να βάλεις ό,τι φρούτο σου αρέσει. Πάμε να τη φτιάξουμε!
Υλικά
για την παννακότα:
300 ml γάλα (πλήρες)
300 ml κρέμα γάλακτος (με λιπαρά όχι λιγότερα από 20%)
120 γραμμάρια ζάχαρη (ή και παραπάνω/λιγότερο, ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
15 γραμμάρια ζελατίνη σε σκόνη
80 ml νερό (κρύο) για τη ζελατίνη
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια (ζάχαρη βανίλιας ή εκχύλισμα)
για το ζελέ φράουλας:
300 γραμμάρια φράουλες (ή όποιο άλλο φρούτο/μούρο θέλετε)
50 γραμμάρια ζάχαρη (ή και παραπάνω/λιγότερο, ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
8 γραμμάρια ζελατίνη σε σκόνη
40 ml νερό (κρύο) για τη ζελατίνη
Εκτέλεση:
Για την παννακότα:
Βάζω τη ζελατίνη σε ένα μικρό μπολ και την περιχύνω με τα 80 ml κρύο νερό. Την αφήνω να φουσκώσει για 5-10 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύω καλά και ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να βράζει.
Μόλις πάρει μια βράση, το αποσύρω αμέσως από τη φωτιά. Προσθέτω τη φουσκωμένη ζελατίνη και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Αφήνω το μείγμα της παννακότας να κρυώσει λίγο, ανακατεύοντας το πού και πού για να μην πιάσει πέτσα.
Μόλις κρυώσει, το μοιράζω σε 6 ποτήρια (περίπου 200 ml το καθένα). Εγώ το μεταφέρω σε μια κανάτα για να είναι πιο εύκολο.
Βάζω τα ποτήρια στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ή μέχρι να σταθεροποιηθεί εντελώς η παννακότα.
Για το ζελέ φράουλας:
Βάζω τη ζελατίνη σε ένα μικρό μπολ και την περιχύνω με τα 40 ml κρύο νερό. Την αφήνω να φουσκώσει.
Πλένω τις φράουλες, αφαιρώ τα κοτσάνια και τις πολτοποιώ στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν λείο πενρές.
Μεταφέρω τη φουσκωμένη ζελατίνη σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τη ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά (ή στο φούρνο μικροκυμάτων), ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει τελείως. Προσοχή, δεν πρέπει να βράσει!
Ρίχνω τη λιωμένη ζελατίνη στο πουρέ φράουλας και ανακατεύω πολύ καλά. Αν δημιουργηθεί αφρός, τον αφαιρώ με ένα κουτάλι.
Βγάζω τα ποτήρια με την παγωμένη παννακότα από το ψυγείο και απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα της φράουλας από πάνω.
Ξαναβάζω τα ποτήρια στο ψυγείο για άλλα 2-3 ώρες, ή μέχρι να σταθεροποιηθεί και το ζελέ φράουλας.
Πριν το σερβίρω, μπορώ να διακοσμήσω με μισές φράουλες ή φύλλα δυόσμου. Καλή απόλαυση!
Αν δεν θέλετε να βάλετε ζελατίνη στο ζελέ φράουλας, μπορείτε απλά να το αφήσετε ως σάλτσα φράουλας και να περιχύσετε τα ποτήρια πριν το σερβίρισμα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο φρούτο θέλετε για το ζελέ: κεράσια, βατόμουρα, βύσσινα κ.λπ.
Αν θέλετε πιο έντονη γεύση φράουλας, μπορείτε να προσθέσετε και λίγες σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο ζελέ.
Φωτό Κριστινα Ντελεου