Η γίδα βραστή είναι μια από τις πιο παραδοσιακές και νοστιμότερες σούπες που μπορώ να φτιάξω στην κουζίνα μου. Σήμερα χρησιμοποίησα γίδα από τη λακωνική γη, συγκεκριμένα από τη Σελλασία, και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Επιπλέον, πρόσθεσα φρέσκα λαχανικά και τελείωσα τη σούπα με λεμόνι για μια δροσερή και ζουμερή γεύση που θυμίζει παραδοσιακές γιορτινές στιγμές. Άλλωστε, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ποιότητα του κρέατος και στην απλότητα των υλικών.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Παραδοσιακή Γίδα Βραστή

Παραδοσιακή Γίδα Βραστή

Φτιάχνω μια αυθεντική παραδοσιακή γίδα βραστή από τη Λακωνία, μία από τις νοστιμότερες σούπες που μπορείς να φτιάξεις, γεμάτη νοστιμιά από λαχανικά και ζωμό. Τη μαγειρεύω στη χύτρα ταχύτητας για 40 λεπτά για να γίνει λουκούμι και στο τέλος προσθέτω χυμό λεμονιού, δίνοντάς της αυτό το παραδοσιακό, ξινό και ζεστό άρωμα. Ένα πιάτο που ζεσταίνει το σώμα και την ψυχή!

Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 20 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes

Ingredients

  • Γίδα (κομμάτια με κόκκαλο), περίπου 1 κιλό
  • Αλάτι, όσο χρειάζεται
  • Πιπέρι, όσο χρειάζεται
  • Ζωμός λαχανικών (από το ψυγείο ή φρεσκοφτιαγμένος)
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
  • 3 πατάτες, μεγάλες
  • 4 καρότα, μέτρια
  • Σέλερι, όσο θέλετε
  • 2 λεμόνια, για το φινίρισμα

Instructions

Ξεκινάω βάζοντας τα κομμάτια της γίδας στη χύτρα ταχύτητας. Προσθέτω αλάτι και πιπέρι για να αρωματιστεί το κρέας από νωρίς. Επιπλέον, ρίχνω και τον ζωμό λαχανικών που είχα στο ψυγείο, γιατί δίνει επιπλέον βάθος στη γεύση. Αφήνω τη χύτρα να σφυρίξει και μαγειρεύω για περίπου 40 λεπτά μέχρι το κρέας να γίνει μαλακό και να ξεκολλάει από το κόκκαλο.

Όταν η γίδα είναι έτοιμη, ανοίγω προσεκτικά τη χύτρα και αφαιρώ τα κομμάτια του κρέατος. Στη συνέχεια, ξεκοκκαλίζω τη γίδα βραστή αφαιρώντας όλα τα κόκκαλα και κρατώντας μόνο το ζουμερό κρέας. Ο ζωμός που έχει μείνει είναι πλούσιος και γεμάτος γεύση, οπότε τον κρατάω στη χύτρα.

Κόβω το κρεμμύδι στα 4 κομμάτια και το προσθέτω στον ζωμό. Ακολούθως, καθαρίζω και κόβω τις 3 πατάτες σε μεγάλα κομμάτια. Καθαρίζω επίσης τα 4 καρότα και τα κόβω σε ροδέλες. Τέλος, προσθέτω και το σέλερι για άρωμα. Ρίχνω όλα τα λαχανικά μαζί με το ξεκοκκαλισμένο κρέας πίσω στη χύτρα με τον ζωμό.

Αφήνω τα λαχανικά να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν τελείως, περίπου 30-40 λεπτά. Ελέγχω τακτικά την κατάσταση των πατατών και των καρότων, γιατί θέλω να είναι μαλακά αλλά όχι λιωμένα. Παράλληλα, προσθέτω νερό αν χρειάζεται για να έχω αρκετό ζωμό.

Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, σβήνω τη φωτιά και προσθέτω τον χυμό από τα 2 λεμόνια. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί το λεμόνι σε όλον τον ζωμό. Η γίδα βραστή είναι πλέον έτοιμη και μοσχοβολάει όλο το σπίτι.

Η Συνταγή είναι του κου Γιώργος Θανασιάς

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για τη Συνταγή

Tip 1: Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονική κατσαρόλα, αλλά θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο (περίπου 1,5-2 ώρες) για να μαλακώσει το κρέας.

Tip 2: Ο ζωμός λαχανικών που προσθέτω είναι προαιρετικός, αλλά κάνει τεράστια διαφορά στη γεύση. Αν δεν έχετε έτοιμο, μπορείτε απλά να βράσετε τη γίδα με νερό.

Tip 3: Μην πετάξετε τα κόκκαλα! Μπορείτε να τα δώσετε στο κατοικίδιό σας (με προσοχή και σπάνια), ή να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε επιπλέον ζωμό.

Tip 4: Για πιο πλούσια σούπα, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως πράσο ή μπρόκολο. Επίσης, αν θέλετε πιο πηχτό ζωμό, προσθέστε λίγο περισσότερες πατάτες.

Tip 5: Η σούπα με κρέας γίνεται ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα, όταν τα αρώματα έχουν ενωθεί καλύτερα. Μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: