Σήμερα θα φτιάξουμε την παραδοσιακή μπομπότα με φέτα, μια συνταγή που έρχεται κατευθείαν από το Καταφύγι Πιερίων και είναι πραγματικά συγκλονιστική! Είναι μια εύκολη, αφράτη πίτα με βάση το καλαμποκίσιο αλεύρι, που αποκτά μια απίστευτα ελαφριά και φουσκωμένη υφή χάρη στη σόδα και το λεμόνι. Είναι ιδανική για να συνοδεύσει όλα τα φαγητά μας, ενώ είναι νόστιμη ακόμα και σκέτη, ζεστή ή κρύα.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


 

Παραδοσιακή Μπομπότα με Φέτα

Παραδοσιακή Μπομπότα με φέτα, ψημένη και χρυσαφένια, σε ταψί.

Φτιάξτε την πιο αυθεντική και αφράτη Μπομπότα με φέτα, μια παραδοσιακή συνταγή από το Καταφύγι Πιερίων που γίνεται εύκολα σε ένα μπολ! Η Μπομπότα είναι μια πίτα με καλαμποκίσιο αλεύρι που γίνεται σαν ψωμί, ιδανική για να τη συνοδέψετε με το φαγητό σας ή να την απολαύσετε σκέτη. Ακολουθήστε τα μυστικά για τη σωστή ζύμη που 'πέφτει εύκολα από την κουτάλα

Prep Time 15 minutes
Cook Time 35 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients

Για ένα μεγάλο ταψί (περίπου 48 πόντων, όπως αναφέρεται στη συνταγή):

  • 500 γρ. γιαούρτι (πλήρες)
  • 4 αυγά
  • 500 γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι (κοσκινισμένο)
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κοφτό κ.γ. σόδα φαγητού
  • 300 γρ. φέτα (ή παραπάνω, ανάλογα με την προτίμηση)
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • 200 ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο (για τη ζύμη)
  • 240 γρ. νερό
  • 40 - 50 ml ηλιέλαιο (επιπλέον, για το ταψί και την επάλειψη)

Instructions

Ακολουθήστε αναλυτικά τα βήματα για την παραδοσιακή μπομπότα με φέτα.

1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το γιαούρτι και σπάω τα τέσσερα αυγά. Ανακατεύω καλά.

2. Προσθέτω το αραβοσιτέλαιο ή το ηλιέλαιο και το νερό (περίπου 240 ml) στο μείγμα του γιαουρτιού.

3. Κοσκινίζω το καλαμποκίσιο αλεύρι και το ρίχνω στο μείγμα.

4. Σπάω με τα χέρια τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Ρίχνω το μεγαλύτερο μέρος της φέτας στο μείγμα, αφήνω λίγη για το τέλος.

5. Ανακατεύω πολύ καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

6. Μετράω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 350 γρ.) και το ρίχνω στη ζύμη, κοσκινίζοντας το και πάλι. Ανακατεύω πολύ καλά.

7. Κοιτάξτε, πρέπει το μείγμα να πέφτει εύκολα από την κουτάλα. τότε θα είναι η μπομπότα ελαφριά και φουσκωμένη.

8. Τώρα βάζω το αλάτι. παίρνω το μισό λεμόνι, το στίβω και προσθέτω τον χυμό στη σόδα.

9. Φουσκώνει αμέσως, εγώ επίσης μέσα στην σοδα με το λεμόνι προσθέτω και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω λίγο και αυτά τα ρίχνω στη ζύμη. Ξεπλένω το φλυτζάνι με λίγο νερό και το ρίχνω μέσα, επίσης, για να μην πάει τίποτα χαμένο.

11. Ετοιμάζω ταψί με διάμετρο 48 πόντων. μπορείτε να πάρετε και τετράγωνη φόρμα, το πιο μεγάλο ταψί δηλαδή που μπαίνει στην κουζίνα σας.

12. Αλείφω την επιφάνεια και τα πλαϊνά του ταψιού με λίγο λάδι και αδειάζω το μείγμα.

13. Το απλώνω, το ισιώνω, ρίχνω από πάνω λίγο λαδάκι (περίπου 50 ml).

14. Ρίχνω τρίμματα από την υπόλοιπη φέτα από πάνω.

15. Βάζω την μπομπότα στον προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 35 λεπτά.

16. Πάντα δοκιμάζω την ετοιμότητα με μία ξύλινη οδοντογλυφίδα. αν βγαίνει στεγνή, τότε είναι έτοιμη.

17. Εσείς ψήστε το ανάλογα με τον φούρνο σας. για να βγει εύκολα από το ταψί, στρώνω από κάτω μια πετσέτα. κοιτάξτε πόσο αφράτη είναι, παιδιά, η μπομπότα, πρωί και ζεστή και κρύα!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για την Τέλεια Μπομπότα

  • Αλεύρια: Κοσκινίστε τα αλεύρια (καλαμποκίσιο και απλό) για να γίνει η μπομπότα σας πιο αφράτη και να ενσωματωθούν εύκολα.
  • Σόδα/Λεμόνι: Η αντίδραση της σόδας με τον χυμό λεμονιού είναι το μυστικό για το φούσκωμα και την ελαφριά υφή, γι’ αυτό προσθέστε το στο τέλος.
  • Λάδι: Το επιπλέον λάδι στην επιφάνεια βοηθάει να γίνει τραγανή η κρούστα της μπομπότας.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: