Η παστουρμαδόπιτα, ή αλλιώς πίτα Καισαρείας, συνδυάζει τέλεια τον πικάντικο παστουρμά με το κασέρι και τη ντομάτα και το αποτέλεσμα είναι απλά… μυρωδάτο και τραγανό. Την έμαθα από τη γιαγιά μου και κάθε φορά που την ψήνω, το σπίτι μοσχοβολάει.
Υλικά
500 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες
150 γρ. παστουρμάς σε λεπτές φέτες
400 γρ. κασέρι τριμμένο
2 – 3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
200 γρ. γιαούρτι
2 κ. σ. σουσάμι (προαιρετικά)
1 αυγό χτυπημένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Καθαρίζουμε τον παστουρμά από το πολύ τσιμένι και το πετάμε.
Λαδώνουμε το ταψί μας και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο λαδωμένο. Έπειτα λαδώνουμε ελάχιστα ένα – ένα άλλα 6 φύλλα. Απλώνουμε τις φέτες παστουρμά ομοιόμορφα στην επιφάνεια. Προσθέτουμε το τυρί, τις φέτες ντομάτας και τέλος απλώνουμε το γιαούρτι κουταλιά – κουταλιά πάνω σε κάθε φέτα ντομάτας. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα έξι λαδωμένα φύλλα κρούστας. Αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Χαράζουμε τις επάνω 2 – 3 στρώσεις φύλλου. Ψήνουμε για περίπου 45′. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά για να μπορέσουμε να την κόψουμε σε κομμάτια και να την απολαύσουμε.
-
Αν δεν σας αρέσει πολύ ο παστουρμάς, μπορείτε να βάλετε λιγότερο ή να τον συνδυάσετε με λίγο μπέικον.
-
Το γιαούρτι κάνει τη διαφορά — μαλακώνει τη ντομάτα και δίνει δροσιά στο κάθε κομμάτι.
-
Αν σας περισσέψει, την πίτα αυτή την τρώμε άνετα και την επόμενη μέρα, ελαφρώς ζεσταμένη.