Η παστουρμαδόπιτα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές πίτες της ελληνικής κουζίνας, επομένως σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη δική μου συνταγή. Αυτή η γευστική πίτα συνδυάζει την έντονη γεύση του παστουρμά με τη κρεμώδη υφή των τυριών, ωστόσο το μυστικό βρίσκεται στο χειροποίητο ζυμάρι που δίνει την αυθεντική γεύση. Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται λίγο χρόνο, το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Παστουρμαδόπιτα
Φτιάξτε την πιο πικάντικη και πλούσια παστουρμαδόπιτα με σπιτικό φύλλο και τέσσερα διαφορετικά τυριά που λιώνουν. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για ένα εντυπωσιακό ορεκτικό ή κυρίως γεύμα, συνδυάζοντας την αλμύρα του παστουρμά με τη φρεσκάδα της ντομάτας.
Ingredients
Για το Ζυμάρι (για ταψί νούμερο 38):
- 700 γρ. αλεύρι σκληρό
- 30 γρ. μηλόξιδο
- 20 γρ. αλάτι
- Νερό όσο χρειάζεται
Για τη Γέμιση:
- 200 γρ. παστουρμάς
- 200 γρ. κασέρι
- 200 γρ. γραβιέρα
- 200 γρ. ξινή μυζήθρα
- 1 αυγό
- 100 γρ. γάλα
- 200 γρ. ντομάτες
- 2 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πράσινη)
- Πιπέρι
- Παπαρουνόσπορος
Instructions
Προετοιμασία του Ζυμαριού
Αρχικά ετοιμάζω το ζυμάρι ανακατεύοντας το αλεύρι με το μηλόξιδο και το αλάτι. Προσθέτω σταδιακά νερό μέχρι να σχηματιστεί ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνω το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα καλυμμένο με ένα πανί.
Προετοιμασία της Γέμισης
Εν τω μεταξύ προετοιμάζω τη γέμιση τοποθετώντας σε ένα μπολ το κασέρι, τη γραβιέρα, το αυγό και το γάλα. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ενωθούν καλά. Κόβω τις ντομάτες σε ψιλά κομμάτια αφαιρώντας τα υγρά και τα σπόρια. Τέμνω τις πιπεριές σε πολύ λεπτές φέτες.
Στρώσιμο και Ψήσιμο
Ανοίγω τέσσερα φύλλα ένα-ένα και λαδώνω μεταξύ τους. Απλώνω το μείγμα των τυριών πάνω στα φύλλα ομοιόμορφα. Προσθέτω από πάνω τον παστουρμά κατανεμημένο σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια βάζω την ψιλοκομμένη ντομάτα και τις φέτες πιπεριάς. Τέλος απλώνω την ξινή μυζήθρα και σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία. Χαράζω ελαφρά την επιφάνεια σε κομμάτια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C με αέρα για περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Χρήσιμα Tips για την Παστουρμαδόπιτα
- Αφαιρώ πάντα τα υγρά από τις ντομάτες για να μην μουσκέψει η πίτα
- Προθερμαίνω τον φούρνο τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το ψήσιμο
- Μπορώ να προσθέσω παπαρουνόσπορο στην επιφάνεια για επιπλέον γεύση
- Η παστουρμαδόπιτα είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα
- Σερβίρω με μια σαλάτα για μια πλήρη γεύση