Οι Πατάτες Ογκρατέν Κλασική Συνταγή είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κομψά συνοδευτικά, ικανό να απογειώσει κάθε κυρίως πιάτο, από ψητό κοτόπουλο μέχρι μοσχαράκι. Η μαγεία αυτού του πιάτου βρίσκεται στην κρεμώδη υφή των λεπτοκομμένων πατατών, οι οποίες σιγοβράζονται σε γάλα και κρέμα γάλακτος, αρωματίζονται με μοσχοκάρυδο και αποκτούν μια υπέροχη, χρυσαφένια κρούστα στο τέλος. Ακολουθήστε αναλυτικά τα βήματα για να πετύχετε την τέλεια Πατάτες Ογκρατέν Κλασική Συνταγή και να κλέψετε τις εντυπώσεις στο τραπέζι.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Τι χρειαζόμαστε:

  • Πατάτες – 1 κιλό (kgr) (καθαρισμένες)
  • Γάλα (πλήρες) – 1 1/2 φλ. (φλιτζάνια)
  • Κρέμα γάλακτος (με τουλάχιστον 35% λιπαρά) – 1 φλ. (φλιτζάνι)
  • Μοσχοκάρυδο – 1 πρέζα (τριμμένο)
  • Μουστάρδα (Díjοn ή απλή) – 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
  • Αλάτι – 1 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
  • Σκόρδο – 1 σκελίδα (ολόκληρη ή κομμένη στη μέση)
  • Μαλακό βούτυρο – 1 κσ (κουταλιά της σούπας)
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή άνηθος – (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)

Οδηγίες Εκτέλεσης

Αναλυτικά τα βήματα:

Προετοιμασία Πατάτας: Ξεφλουδίστε τις πατάτες και τις κόψτε σε πολύ λεπτές, ομοιόμορφες φέτες . Είναι σημαντικό οι φέτες να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτές (ιδανικά με μαντολίνο) για να ψηθούν σωστά και να δέσει το πιάτο. Δείτε περισσότερες συνταγές με πατάτες.

Σιγοβράσιμο: Τοποθετήστε τις κομμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα. Προσθέστε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο, τη μουστάρδα και το αλάτι. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για να μαλακώσουν οι πατάτες και να απελευθερώσουν το άμυλό τους, το οποίο θα δέσει τη σάλτσα στο ψήσιμο.

Προετοιμασία Σκεύους: Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C . Πάρτε το πυρέξ ή το κεραμικό σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε. Κόψτε τη σκελίδα σκόρδου στη μέση (ή απλά χρησιμοποιήστε την ολόκληρη) και τρίψτε τις κομμένες πλευρές γύρω από το εσωτερικό του σκεύους και στα πλαϊνά. Αυτό θα δώσει ένα διακριτικό άρωμα σκόρδου στο τελικό πιάτο. Στη συνέχεια, αλείψτε το σκεύος ομοιόμορφα με τη μαλακό βούτυρο .

Μεταφορά και Ψήσιμο: Ρίξτε το μίγμα πατάτας και κρέμας στο πυρέξ και απλώστε ομοιόμορφα τις πατάτες. Βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες είναι καλά βυθισμένες στην κρέμα. Ψήστε για 35 έως 40 λεπτά ή έως ότου οι πατάτες να χρυσαφίσουν και η κρέμα να βράσει και να έχει απορροφηθεί. Ελέγξτε αν είναι έτοιμες τρυπώντας τες με ένα μαχαίρι. Λίγο πριν τις βγάλετε, ανάψτε το γκριλ για 2-3 λεπτά για να πάρουν μια πιο έντονη, χρυσαφένια κρούστα .

Σερβίρισμα: Αφήστε τις Πατάτες Ογκρατέν Κλασική Συνταγή να σταθούν για 5-10 λεπτά μετά το ψήσιμο πριν τις σερβίρετε, ώστε να δέσει η κρέμα. Σερβίρετε ζεστό, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο, αν το επιθυμείτε.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Active Preparation Time: 25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 35 – 40 λεπτά

Θερμοκρασία Φούρνου: 200°C

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για τις τέλειες Πατάτες Ογκρατέν

Τυρί (Προαιρετικό): Αν θέλετε μια πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια του ογκρατέν με μια χούφτα τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα 5-10 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.

Ομοιόμορφη Υφή: Το μυστικό της επιτυχίας είναι οι λεπτές και ομοιόμορφες φέτες πατάτας. Αν οι φέτες είναι πολύ χοντρές, δεν θα μαλακώσουν επαρκώς στο σιγοβράσιμο και θα παραμείνουν σκληρές στο κέντρο.

Μοσχοκάρυδο: Το μοσχοκάρυδο είναι το κλειδί του αρώματος στις κρεμώδεις πατάτες. Μη διστάσετε να βάλετε μια γενναιόδωρη πρέζα.

Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Tags: πατάτες, ογκρατέν, γκρατινέ, συνοδευτικό, φούρνου, κρέμα γάλακτος, μοσχοκάρυδο

Alt Text 1: Πυρέξ με Πατάτες Ογκρατέν Κλασική Συνταγή, χρυσαφένια κρούστα, έτοιμο για σερβίρισμα.

Alt Text 2: Κοντινό πλάνο σε κρεμώδεις φέτες από Πατάτες Ογκρατέν Κλασική Συνταγή.

Alt Text 3: Πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες μέσα σε κατσαρόλα με κρέμα και γάλα, έτοιμες για σιγοβράσιμο.


Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Ψητό Κοτόπουλο στο Φούρνο με Κρούστα

Μοσχαράκι Κοκκινιστό (Συνταγή για Κατσαρόλα)

Ο Πιο Κρεμώδης Πουρές Πατάτας

 

 

 

 

Καλή Απόλαυση