Οι Πατατόπιτες με Τυρί σε Ζύμη είναι ένα πραγματικό διαμάντι στην κουζίνα. Συνδυάζουν τη βελούδινη υφή της πατάτας με την πλούσια γεύση του λιωμένου τυριού, όλα τυλιγμένα σε μια αφράτη ζύμη. Τρώγονται καλύτερα ζεστές, καθώς το τυρί λιώνει και είναι σκέτη απόλαυση – αν και είναι νόστιμες και κρύες! Εγώ σας τις συστήνω ανεπιφύλακτα, είναι εύκολες στην προετοιμασία και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!

Συστατικά:

μαγιά φρέσκια 15 γρ
ζάχαρη 40 γρ.
αλάτι 5 γρ.
αυγό 1 τεμ.
αλεύρι 300 γρ
ζωμός πατάτας 160 ml
φυτικό λάδι 2 κ.σ.
πατάτες 400 γρ
σκληρό κιτιρινο τυρί 100 γρ
αλεσμένο πιπέρι μια πρέζα

Πώς να φτιάξετε τηγανίτες πατάτας:

Ετοιμάστε όλα όσα χρειάζεστε. Η μαγιά πρέπει να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
Γίνεται γρήγορα, σε 20-30 λεπτά. Ρίχνουμε τις πατάτες στο νερό και τις βάζουμε στο μάτι της κουζίνας μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε, μην πετατε τον ζωμό, θα χρειαστεί.

Ρίξτε, λοιπόν, αλάτι και ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέστε τη μαγιά. Ανακατέψτε, ρίξτε ζεστό ζωμό πατάτας και φυτικό λάδι.
Ο κρόκος του αυγού θα πάει για αλλειμα και, αν δεν υπάρχει πού να βάλεις το απράδι, μπορεί να προστεθεί στη ζύμη.
Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι. Ζυμώνουμε μαλακή ελαστική ζύμη. Μπορείτε να το κάνετε με το χέρι ή σε μια μηχανή παρασκευής ψωμιού.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος.

Οι πατάτες θα έχουν κρυώσει μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα να ανησυχείτε.
Τις πολτοποιούμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να λιωσουν, ρίχνουμε μέσα μια-δυο κουταλιές της σούπας από το υγρό που έβρασαν οι πατάτες. Τρίβουμε το τυρί, αλατοπιπερώνουμε. Αλάτι ανάλογα με τη γεύση του τυριού που χρησιμοποιείται. Ανακατευουμε

Πλάθουμε τρεις πατατόπιτες από τη γέμιση. Η ζύμη χωρίζεται επίσης σε τρία μέρη
Ισιώστε τη ζύμη με τα χέρια σας σε ένα φύλλο, βάλτε μια μπάλα γέμιση στο κέντρο. Μαζέψτε τις άκρες προς τα πάνω και το κεντρο ώστε η πατάτα να είναι μέσα. Πιεστε με τα χερια ξανά απαλά  ανοιξυν σε πιτα διάμετρο 20-22 εκ.
Αφήστε για ένα τέταρτο της ώρας και μετά αλείψτε με κρόκο αυγού. Ζουλίξτε τα δάχτυλά σας στην επιφάνεια.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ψήνετε και τις τρεις με τον ίδιο τρόπο.
Οι πατατόπιτες είναι νόστιμες τόσο ζεστές όσο και κρύες.
.
Λιπάνετε την επιφάνεια εργασίας με φυτικό λάδι

Ψήνουμε στο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ψήνετε και τα τρία κενά με τον ίδιο τρόπο.
Οι πατατόπιτες είναι νόστιμες τόσο ζεστές όσο και κρύες.

Tips για τις Τέλειες Πατατόπιτες με Τυρί σε Ζύμη

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Πατατόπιτες με Τυρί σε Ζύμη σας τέλειες. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε τον ζωμό από τις πατάτες, καθώς αυτός δίνει υγρασία και νοστιμιά στη ζύμη και τη γέμιση. Μην πετάξετε το ασπράδι από το αυγό που χρησιμοποιείτε για το άλειμμα, μπορείτε να το προσθέσετε στη ζύμη για να μην πάει χαμένο. Αν θέλετε να δώσετε μια επιπλέον γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο στη ζύμη ή και στη γέμιση. Για το τυρί, επιλέξτε ένα σκληρό κίτρινο τυρί που λιώνει ωραία και έχει πλούσια γεύση.

Η Συνταγή είναι από το εδώ