Παντζαροσαλατά Ελληνική

Συστατικά

1 μεγάλη δέσμη φρέσκων παντζαριών (περίπου 1 – 1 ½ κιλά)
2 μεγάλα σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένα ή κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και επιπλέον για τα χόρτα
2 κουταλάκια του γλυκού Ελληνικό κόκκινο κρασί ή βαλσαμικό ξύδι συν επιπλέον για τα πράσινα
Αλάτι 

Οδηγίες

Κόψτε τα χόρτα από τους βολβούς των πατζαριών και ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό, και αφήστε τα να στραγγίσουν. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουμε, περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε και στραγγίστε.
Με ένα βουρτσάκι ή με τα χέρια καθαρίζουμε του βολβούς πολύ καλά, κόψτε τις ρίζες και τα άκρα. Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό και βράστε απαλά για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Εναλλακτικά, τοποθετήστε τα πατζάρια σε ένα τηγάνι ψησίματος, καλύψτε και ψήνετε σε 200C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε τα πατζάρια να κρυώσουν ελαφρά, για να μπορούμε να τα πιάσουμε και στη συνέχεια να τα ξεφλουδίσουμε. Κόψτε τα παντζάρια σε ροδέλες πάχους περίπου 0,3 εκ.
Ανακατέψτε μαζί 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι ή μπαλσάμικο, το σκόρδο και το αλάτι. Ριξτε μέσα τις ροδέλες και ανακατέψτε και τοποθετήστε στο κέντρο μιας πιατέλας σερβιρίσματος. Στρίψτε τα χόρτα γύρω από τα παντζάρια και ραντίστε με επιπλέον ελαιόλαδο, ξύδι και αλάτι. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.