Η πιπερόπιτα είναι μια πίτα που μου αρέσει πάρα πολύ, γιατί είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα και θα κάνει τους γείτονες να ζηλέψουν, μόλις τη μυρίσουν! Είναι μια τέλεια επιλογή για ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή και σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Εγώ τη φτιάχνω πολύ συχνά και όλοι ξετρελαίνονται. Αυτή η συνταγή με το χειροποίητο φύλλο και τη νόστιμη γέμιση είναι σίγουρα μια από τις αγαπημένες μου.
Υλικά για τη ζύμη
- 1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
- Νερό (όσο πάρει)
Υλικά για τη γέμιση
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 πράσο
- 4 πιπεριές Φλωρίνης
- 4 πιπεριές κέρατο
- 2 πράσινες στρογγυλές πιπεριές
- Πιπέρι
- Λίγο μαϊντανό
- Λίγο άνηθο
- 2 αυγά
- 200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
- 200 γραμμάρια φέτα
Εκτέλεση της Συνταγής
Πρώτα, ετοιμάζω το φύλλο. Σε ένα μπολ, βάζω το αλεύρι, το ξύδι, το αλάτι, το λάδι και λίγο νερό. Ζυμώνω ένα μαλακό ζυμαράκι που να μην κολλάει στο χέρι μου. Το αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση, σε ένα τηγάνι βάζω λάδι να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα αφήνω να μαραθούν. Έπειτα, ρίχνω τις πιπεριές όλες κομμένες σε φέτες. Βάζω λίγο αλάτι και πιπέρι και τις αφήνω να μαραθούν και να χάσουν τον όγκο τους. Εγώ τις άφησα περίπου είκοσι λεπτά. Όταν μαραθούν οι πιπεριές, κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω λίγο μαϊντανό, λίγο άνηθο και αφήνω τη γέμιση να κρυώσει. Όταν κρυώσει, βάζω δύο χτυπημένα αυγά, τη γραβιέρα τριμμένη και τη φέτα, την οποία σπάω με το χέρι μου σε χοντρά κομμάτια.
Για τη σύνθεση της πίτας, βάζω λάδι στο ταψί. Ανοίγω ένα φύλλο, ρίχνω τη γέμιση,

ανοίγω άλλο ένα φύλλο και σκεπάζω την πίτα. Βάζω λίγο λαδάκι από πάνω, χαράζω την πίτα και τη ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 230 βαθμούς. Ψήνω περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 15 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 30 λεπτά (για να ξεκουραστεί η ζύμη)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 5 λεπτά
Χρήσιμα Tips για την Πιπερόπιτα
Για να γίνει η πιπερόπιτα σας πιο τραγανή, μπορείτε να πασπαλίσετε το φύλλο με λίγο σιμιγδάλι πριν βάλετε τη γέμιση.
Το κίτρινο αλεύρι δίνει στο φύλλο μια πιο παραδοσιακή υφή, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει καλά πριν προσθέσετε τα αυγά και τα τυριά, ώστε να μη ψηθούν πρόωρα.
Καλό απόγευμα.!!










