Το προζύμι είναι θησαυρός, δίνει στα ψωμιά και τις πίτες μας μια μοναδική γεύση και άρωμα. Αλλά τι γίνεται όταν φεύγουμε διακοπές ή δεν το χρησιμοποιούμε συχνά; Υπάρχει τρόπος να το διατηρήσουμε για πάρα πολύ καιρό, αποξηραίνοντάς το! Εγώ το κάνω πια συστηματικά και έχω πάντα έτοιμο προζύμι στο ντουλάπι μου.
Πώς το Αποξηραίνουμε το Προζύμι

Μάθετε πώς να αποξηραίνετε το προζύμι σας και να το διατηρείτε έως και δύο χρόνια στο ντουλάπι. Εύκολη μέθοδος για να έχετε πάντα φρέσκο προζύμι για τα ψωμιά σας!
Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη
Ingredients
- Το έτοιμο, ενεργό σας προζύμι (όπως σας εχω δείξει σε παλιότερο βίντεο θα το δείτε στην σημειώσεις).
- Λαδόκολλα
- Τούλι (ή λεπτή πετσέτα/ύφασμα που να αναπνέει)
- Ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς
Instructions
┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊
Προετοιμασία Προζυμιού:
Το βράδυ πριν, αναπιάνω το προζύμι μου όπως κάνω πάντα. Το αφήνω να "ζωντανέψει" και να φουσκώσει καλά. (Για το πώς αναπιάνω, ανατρέξτε σε κάποια βασική συνταγή για προζύμι, αν δεν γνωρίζετε).
Άπλωμα: Την επόμενη μέρα, στρώνω λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί (όσο πιο μεγάλο, τόσο το καλύτερο). Παίρνω 2-3 μεγάλες κουταλιές από το ενεργό προζύμι μου και τις απλώνω πάνω στη λαδόκολλα σε μια πολύ λεπτή στρώση. Όσο πιο λεπτή, τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσει.
Στέγνωμα:
Σκεπάζω το ταψί με τούλι (ή ένα λεπτό, καθαρό ύφασμα) για να προστατέψω το προζύμι από σκόνη ή έντομα, αλλά να αερίζεται. Το βγάζω έξω σε ένα σκιερό μέρος της αυλής μου, ή σε ένα σημείο μέσα στο σπίτι που έχει καλή κυκλοφορία αέρα, αλλά χωρίς να το χτυπάει καθόλου ο ήλιος. Ο ήλιος το ψήνει, δεν το αποξηραίνει σωστά.
Υπομονή:
Το στέγνωμα μπορεί να πάρει από 3 μέρες και πάνω, ανάλογα με την υγρασία του περιβάλλοντος. Το ελέγχω καθημερινά. Όταν δω ότι έχει στεγνώσει εντελώς, έχει γίνει σκληρό και σπάει εύκολα σε κομμάτια, τότε είναι έτοιμο. Δεν πρέπει να έχει καθόλου υγρασία.
Αποθήκευση: Κόβω το αποξηραμένο προζύμι σε μικρότερα κομμάτια και το φυλάω σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Το βάζω στο ντουλάπι της κουζίνας μου, μακριά από υγρασία και φως. Έτσι διατηρείται μέχρι και δύο χρόνια!
Πώς το "Ζωντανεύω" ξανά:
Όταν θέλω να ζυμώσω, παίρνω μία κουταλιά της σούπας από το αποξηραμένο προζύμι.
Το βάζω σε ένα μπολάκι με λίγο χλιαρό νεράκι και λίγο αλευράκι και το αφήνω να μαλακώσει για 15-30 λεπτά.
Έπειτα, αναπιάνω κανονικά το προζύμι μου, προσθέτοντας περίπου μισό ποτήρι νερό και ένα ποτήρι αλεύρι (ή τις αναλογίες που χρησιμοποιείτε συνήθως για το αναπιάμα σας).
Το αφήνω όλη τη νύχτα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Την επόμενη μέρα, το προζύμι μου είναι έτοιμο για να ζυμώσω το ψωμί μου!
Τόσο απλά, τόσο εύκολα, έχω πάντα προζύμι!
Καλή επιτυχία!
Σημειώσεις:
Notes
https://www.youtube.com/watch?v=mA9POA-Mh00