Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli

Προζύμι με τον βασιλικό από Τον Τίμιο Σταυρό 🙏 Ευλογία στα σπίτια μας 🙏 Δείτε βήμα βήμα πως να φτιάξετε το δικό σας προζύμι για τα πρόσφορα και το ψωμί για την οικογένεια 🙏

Συστατικά:

Για την αρχή:
Το προζύμι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
4+1/2 ποτήρια αλεύρι κίτρινο σκληρό (600γρ)
1 κγλ αλάτι
Επιπλέον Αλεύρι: Για την διαμόρφωση

Εξοπλισμός:

Μεγάλο μπολ ανάμειξης
Καθαρή πετσέτα κουζίνας
Ταψάκι σιλικόνης ή φύλλο ψησίματος
Σφραγίδα για Πρόσφορο

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε χλιαρο νερό, ριχνουμε μέσα το προζύμι, αλάτι επίσης ριχνουμε το αλευρι σταδιακα ποτηρι-ποτηρι μεχρι να σχηματιστεί μια ζύμη περιπου 5 λεπτα ζυμωμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 4-5 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μόλις διπαλσιαστεί κολλάει ελαφρώς το απλώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ριχνουμε περιπου 1/2 ποτήρι αλευρι.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι όσο χρειάζεται για να μην κολλαει. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.

Κόβουμε ένα κομματι μικρό απο την ζύμη και το φυλάμε σε ένα αλευρωμένο μπολ στο ψυγείο για το επόμενο αναπιασμα

Διαμορφώστε το πρόσφορο:

Αλευρωνουμε την υπόλοιπη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε λιγο ακομη. Πλάθετε τη ζύμη σε μια λεία μπάλα.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτι ψησίματος ή σε σιλικόνης
απλώνουμε αλευρι (για να μην κολλησει η σφραγιδα )στην επιφάνεια του πρόσφορου αλευρι και πιέστε καλα τη σφραγίδα στο πρόσφορο.

Δείτε εδώ την συνταγή για προζύμι με βασιλικό από τον Τιμίο ΣταυρόΜεμονωμένα εικονίδιο σήμα χέρι επίπεδη σχεδίαση

Χρησιμοποιώντας μία οδοντογλυφίδα κάντε τρυπούλες εκει που τεμνονται οι γραμμες της σφραγίδας και σε σχημα σταυρου στις άκρες στο πάνω μέρος του Πρόσφορου.

Σκεπάζουμε το διαμορφωμένο Πρόσφορο και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.

Πρόσφορο
Πρόσφορο

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Ψήστε το Πρόσφορο για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε.

Αφήστε το πρόσφορο να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα

Προηγούμενο άρθροΛουκάνικα γεμιστά με τυριά και καυτερή σάλτσα
Επόμενο άρθροΤρίγωνα Γαλακτομπουρεκάκια