Πως σώζετε ένα φαγητό που έχει πέσει περισσότερο αλάτι

Αλλά πριν φτάσουμε στις λύσεις για τη διόρθωση των αλμυρών τροφών, ας μιλήσουμε για τον αμυλώδη ελέφαντα: την πατάτα.

Ο μύθος πατάτας για απορρόφησης αλατιού

Η θεωρία λέει ότι αν προσθέσετε μερικά κομμάτια πατάτας σε υπερβολικά αλατισμένο φαγητό και στη συνέχεια αφαιρέσετε, θα έχουν απορροφήσει το περιττό αλάτι.
Αλλά στο βιβλίο του What Einstein Told His Cook: Kitchen Science Explained, ο συγγραφέας Robert Wolke περιέγραψε την επιστημονική του δοκιμή (με τη βοήθεια ενός βοηθού εργαστηρίου χημείας) αυτού του μύθου και εξήγησε γιατί δεν λειτουργεί πραγματικά.
Σύμφωνα με τον Wolke, ενώ η πατάτα απορροφά μέρος του υγρού και ως εκ τούτου έχει αλμυρή γεύση, στην πραγματικότητα δεν αφαιρεί το περιττό αλάτι περισσότερο από το να βυθίσεται ένα στεγνό σφουγγάρι κουζίνας μεσα στο φαγητο.
Απλώς ρουφαει το αλμυρο νερό. Επιπλέον, αφού δοκίμασε την αλατότητα του νερού που χρησιμοποίησε για το πείραμά του τόσο πριν όσο και μετά την προσθήκη των πατατών, ο Wolke γράφει, «Δεν υπήρχε καμία ανιχνεύσιμη διαφορά στις συγκεντρώσεις αλατιού πριν και μετά την πατάτα…. Το κόλπο με τις πατάτες απλά δεν λειτουργεί».

Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Ανάλογα με τη συνταγή που μαγειρεύετε και τον τρόπο αλληλεπίδρασης ορισμένων συστατικών, οποιαδήποτε από τις παρακάτω λύσεις μπορεί να σας σώσει από την αλμυρή κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

Απλά προσθέστε νερό

Σε σούπες, μαγειρευτά και άλλες συνταγές με βάση τα υγρά, απλώς προσθέτοντας λίγο νερό, ζωμό χωρίς νάτριο ή άλλο υγρό χωρίς αλάτι θα αραιώσει τη συγκέντρωση αλατιού. Ωστόσο, μπορεί να αραιώσει αυτό που φτιάχνετε και δεν μπορείτε να το βράσετε άλλο. Για να το καταπολεμήσετε, φτιάξτε ένα πολτό roux ή κορν φλαουρ και προσθέστε το στη σούπα ως πυκνωτικό.

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε τα υγρά συστατικά που υπάρχουν ήδη στη συνταγή σας. Για παράδειγμα, αν φτιάχνετε σαλτσα, η προσθήκη λίγης θρυμματισμένης ντομάτας χωρίς νάτριο ή πελτέ ντομάτας μπορεί να σας βοηθήσει.

Υγρά Κρεμώδη

Τα κρεμώδη συστατικά μπορούν να εξουδετερώσουν την αλμύρα ορισμένων τροφών και όταν προστίθενται σε υγρή μορφή σε μια υγρή συνταγή μπορεί ακόμη και να την αραιώσουν. Εάν φτιάχνετε μια σάλτσα, προσθέτοντας γάλα ή παχύρρευστη κρέμα γάλκτος θα την αραιώσει – μπορείτε ακόμη και να μετατρέψετε σάλτσες ντομάτας, μανιταριων και άλλες, σε σάλτσες κρέμας για να τα σώσετε.

Το απλό γιαούρτι χωρίς λιπαρά μπορεί να είναι μια καλύτερη λύση για άλλες συνταγές. Προσθέστε τα σε πιάτα με βάση την ντομάτα (όπως το μείγμα για γεμιστές πιπεριές),
και άλλα.

Ακόμη και ένα τυρί με χαμηλό νάτριο και κρεμώδες – όπως το ελβετικό ή αναλατο ανθοτυρο – μπορεί να αντισταθμίσει την αλμύρα ενός άλλου συστατικού. Ανακατέψτε ανθοτυρο σε αλμυρά μακαρόνια με τυρί.

Οι πατάτες δεν θα αποβάλουν το αλάτι, αλλά η προσθήκη επιπλέον ανάλατων συστατικών μπορεί να κατανείμει καλύτερα το αλάτι ή να εξουδετερώσει την αλμύρα.
Προσθέστε επιπλέον λαχανικά (ναι, συμπεριλαμβανομένων των πατατών), ξεπλυμένα φασόλια χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή μαγειρεμένο ανάλατο ρύζι.

Προσθέστε μια δόση οξύτητας

Κάτι όξινο, όπως χυμός λεμονιού ή ξύδι, μπορεί επίσης να εξισορροπήσει τα πράγματα όταν είναι ελαφρώς υπεραλατισμένα. Όπως και το αλάτι, το οξύ είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας καρυκεύματος. Στην πραγματικότητα, συχνά, οι άνθρωποι νομίζουν ότι το φαγητό χρειάζεται αλάτι, ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο οξύ (γνωρίζοντας αυτό είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό σας). Το οξύ δεν θα διορθώσει την αλατότητα αυτή καθαυτή, αλλά μπορεί να την καλύψει.
Αν παραβάλλετε αλάτι σε ένα κύριο ή συνοδευτικό φαγητό, δοκιμάστε να φτιάξετε μια σάλτσα χωρίς αλάτι για να το καλύψετε. Μια γρήγορη μπεσαμέλ ή σάλτσα ντομάτας πάνω
από αλμυρό κοτόπουλο ή μπρόκολο μπορεί να φέρει το όλο πιάτο σε ισορροπία.

Μία άλλη λύση είναι διπλασιάστε τη συνταγή χωρίς να προσθέσετε αλάτι και, στη συνέχεια, αλατοπιπερώστε ανάλογα με τη γεύση.
Αυτή είναι μια ιδιαίτερα καλή λύση όταν πρόκειται για κάτι που μπορείτε εύκολα να καταψύξετε για αργότερα.

Προηγούμενο άρθροΑλμυρά muffins
Επόμενο άρθροΒασιλόπιτα με κομπόστα φρούτων