Είτε μόλις αρχίσει το σιδερό σας να δείχνει ταλαιπωρημένο ​​είτε αντιμετωπίζετε ένα χάος απο καψίματα, υπάρχουν πολλές συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε ένα σίδερο και να το διατηρήσετε αποτελεσματικά όπως την πρώτη μέρα που το πήρατε.

1. Διαλύστε την Depon σε μια καυτή πλάκα σιδήρου

Πριν πιάσετε το συρμα, δοκιμάστε αυτή τη συμβουλή για το πώς να καθαρίσετε ένα σίδερο.
Διαλύστε δύο depon των 500 mg, ρίξτε το μείγμα σε μια πετσέτα και βάλτε την σιδερένια πλάκα σας πάνω στην πετσέτα (Μπορεί να είναι οποιoδηποτε αναλγητικό με παρακεταμόλη). Αφήστε την πλάκα στη μουλιασμένη πετσέτα για αρκετά λεπτά.
Το διαλυμένο αναλγητικό θα πρέπει να απελευθερώνει υπολείμματα με κρούστα από την πλάκα.
Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να σκουπίσετε την πλάκα και επαναλάβετε όσο χρειάζεται μέχρι να αφαιρεθεί τελείως ο ξυλάνθρακας.

2. Δημιουργήστε μια πάστα καθαρισμού με μαγειρική σόδα

Αν το κόλπο με το depon δεν πετύχει, ήρθε η ώρα για μια πάστα μαγειρικής σόδας.
Ανακατέψτε μαζί 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με 1 κουταλιά της σούπας νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα καθαρισμού σιδήρου.
Καλύψτε την πλάκα με το μείγμα και αφήστε να καθίσει για 20 λεπτά.
Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να καθαρίσετε τα υπολείμματα μαγειρικής σόδας και, στη συνέχεια, συνεχίστε με το διάλυμα depon απο παραπάνω. Χρησιμοποιήστε βαμβακερές μπατονέτες για να καθαρίσετε τους αεραγωγούς.

3. Επαναλείψτε το σίδερο σας με αλάτι και νερό

Ξέρετε πόσο συχνά χρειάζεται καθάρισμα το σίδερο σας;
Αυτή η μέθοδος θα λειτουργήσει εάν το σίδερο σας διαθέτει αφαιρούμενη δεξαμενή νερού.
Αφαιρέστε τη δεξαμενή νερού του σίδερου, γεμίστε τη μέχρι τη μέση με νερό και μετά προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Φέρτε το νερό σε βράση και ζεστάνετε το σίδερο για ένα ή δύο λεπτά.
Μην χρησιμοποιείτε βραστό νερό εάν η δεξαμενή νερού είναι κατασκευασμένη από πλαστικό.
Το διαλυμένο αλάτι βοηθά στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων στο σίδερο και αναζωογονεί την επιφάνεια, γεγονός που του επιτρέπει
να γλιστράει πιο εύκολα στα υφάσματα.

4. Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα για να καθαρίσετε τις τρύπες ατμού

Οι τρύπες όπου αναδύεται ατμός από το σίδερο σας είναι ένα τυπικό μέρος για τη δημιουργία υπολλειματων, αλλά είναι αρκετά εύκολο να καθαριστεί. Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα ή μια οδοντογλυφίδα για να αφαιρέσετε οτιδήποτε εμποδίζει την τρύπα ατμού. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ενεργοποιήσετε το σίδερο και να ενεργοποιήσετε πρώτα τη λειτουργία ατμού.
Αυτό θα σας βοηθήσει να μαλακωσετε λίγο τα υπολλειματα.

5. Καθαρίστε την περιοχή γύρω από τις τρύπες ατμού με Μαντιλάκια στεγνωτηρίου

Τα Μαντιλάκια στεγνωτηρίου μπορούν να κάνουν θαύματα σε οποιοδήποτε σημείο όπου συσσωρεύεται συχνά βρωμια. Τρίψτε τις τρύπες ατμού και τη γύρω περιοχή με ένα Μαντιλάκι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα. Προσέξτε να μην πιέσετε πολύ προς τα κάτω, γιατί δεν θέλετε να καταστρέψετε την επιφάνεια του σίδερου σας! Γυρίστε το σίδερο σε χαμηλή θερμοκρασία και τρίψτε. Προστατέψτε τα χέρια σας με ανθεκτικά στη θερμότητα γάντια.
Για να καθαρίσετε ολόκληρη την πλάκα, μπορείτε να τρίψετε την πλάκα με μαντηλακια ενώ το σίδερο βρίσκεται στη χαμηλότερη ρύθμιση.
Μόλις ζεσταθεί πολύ ένα μαντηλάκι, πετάξτε το και πιάστε το για ένα άλλο.
Επαναλάβετε μέχρι να καθαρίσει το σίδερο.

6. Μουλιάστε μια πετσέτα σε ξύδι

Εάν αντιμετωπίζετε ιδιαίτερα επίμονους λεκέδες, δοκιμάστε να εμποτίσετε την πλάκα του σιδήρου σας σε καυτό ξύδι για 10 έως 15 λεπτά.
Τοποθετήστε το σίδερο με την πλακα προς τα κάτω σε μια πετσέτα εμποτισμένη με ξύδι.
Αυτή η μέθοδος θα πρέπει να αφαιρεί τυχόν κολλημένα υπολείμματα χωρίς να καταστρέφει την επιφάνεια του σιδήρου σας.

7. Κάντε μαγικά με Σφουγγάρι Γυαλίσματος Μελαμίνης

Κόψτε το ένα στη μέση και, στη συνέχεια, περάστε το επίπεδο άκρο κάτω από τη δεξαμενή νερού για να καθαρίσετε τυχόν βρωμιά που μπορεί να μείνουν εκεί. Για βαθύτερο καθάρισμα, βρέξτε το σφουγγαρι και τρίψτε την επιφάνεια της πλάκας του σιδήρου σας.
Το μαγικο σφουγγαρι μελαμινης είναι αρκετά απαλό στο φινίρισμα του σίδερου σας, επομένως θα πρέπει να φαίνονται ολοκαίνουργιες μετά τη χρήση. Εάν το σίδερο σας έχει αντικολλητική επιφάνεια, αυτή η μέθοδος δεν αποτελεί επιλογή.
Για οποιοδήποτε σίδερο δοκιμάστε πρώτα μια μικρή περιοχή της πλάκας για να βεβαιωθείτε ότι το σφουγγαρι δεν θα χαράξει την πλάκα σας.

8. Σίδερο πάνω από εφημερίδα και αλάτι

Για γρήγορο καθαρισμό σιδερώστε κομμάτια εφημερίδας και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ατμού.
Το αλάτι διαλύεται στον ατμό, κάτι που βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν κουκκίδων στην πλάκα.
Μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε με μια χάρτινη σακούλα ή λευκά χαρτομάντιλα — οτιδήποτε δεν σας πειράζει να λερωθεί!
Εάν χρησιμοποιείτε εφημερίδα, σκουπίστε την πλάκα με ένα καθαρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν μελάνι εφημερίδας προτού σιδερώσετε.

9. Χρησιμοποιήστε παγάκια και ένα πλαστικό μαχαίρι για να αφαιρέσετε το λιωμένο πλαστικό

Εάν το σίδερο σας έρθει σε επαφή με κάτι πλαστικό, πιθανότατα θα καταλήξετε με λιωμένο πλαστικό κολλημένο στην πλάκα.
Πρώτα δοκιμάστε να βάλετε το σίδερο σας σε ένα επιπεδο με παγάκια για περίπου 10 λεπτά και μετά χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό μαχαίρι για να αφαιρέσετε τα πλαστικά κομμάτια. Αν αυτό δεν πετύχει τότε γεμίστε ένα φλιτζάνι μέχρι τη μέση με παγάκια και προσθέστε αρκετό
νερό ώστε να καλύψει τον πάγο. Προσθέστε μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων και στη συνέχεια ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα παγωμένου σαπουνιού. Χρησιμοποιήστε ένα πλαστικό μαχαίρι για να αφαιρέσετε οτιδήποτε έχει μείνει στην πλάκα.
Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε οποιοδήποτε πλαστικό πριν χρησιμοποιήσετε ξανά το σίδερο – διαφορετικά, το πλαστικό θα καταλήξει να λιώσει στα ρούχα σας. Για άλλη μια φορά, τοποθετήστε την πλάκα πάνω από τα παγάκια και μην βυθίσετε το σίδερο σας σε κανένα υγρό.

10. Χρησιμοποιήστε οινόπνευμα για να αφαιρέσετε λίπος ή λάδια

Αν το σίδερο σας είναι καλυμμένο με λίπος, πιάστε το οινόπνευμα!
Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικοί γρήγοροι ψεκασμοί με οινοπνευμα για να μαλακωσουν και να το σκουπίσετε ευκολότερα.
Για λεκέδες από λάδι, απλώστε λίγο οινόπνευμα στο σημείο και αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά πριν το σκουπίσετε.

11. Χρησιμοποιήστε το συρμα πρακτικό για να αφαιρέσετε επιμονα καψιματα από το σίδερο σας

Εάν έχετε επίμονα σημάδια καψίματος στο σίδερο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό κομμάτι απο συρμα για να το τρίψετε χωρίς να καταστρέψετε τις πλάκες. Μην χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο εάν το σίδερο σας έχει αντικολλητική επιφάνεια.
Δοκιμάστε το συρμα σε ένα μικρό τμήμα της πλάκας σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα γρατσουνιστεί.

12. Χρησιμοποιήστε πιστολάκι μαλλιών για δυσπρόσιτα σημεία στο σίδερο σας

Ένα άλλο κόλπο για το πώς να καθαρίσετε ένα σίδερο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πιστολακι μαλλιών στην μεσαια σκαλα και να κατευθύνετε τον αέρα στα στενά σημεία που δεν μπορείτε να φτάσετε εντελώς με ένα πανί ή σφουγγάρι.
Ο κατευθυνόμενος αέρας από το στεγνωτήρα μαλλιών θα χαλαρώσει οτιδήποτε μπορεί να πιασουν οι αεραγωγοι

Προηγούμενο άρθροΚιμαδόπιτσα
Επόμενο άρθροΜπισκότα Μελιού για τα Χριστούγεννα