Πώς ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο

Το άρθρο είναι από τον

Ξεπλένουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με πολύ νερό μέχρι να φύγει το χοντρό αλάτι με το οποίο είναι παστωμένος. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον ξεπλένουμε καλά κάτω απ” την βρύση με τρεχούμενο νερό. Σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε άφθονο νερό και βάζουμε τις φέτες του μπακαλιάρου έτσι ώστε η πέτσα του να είναι προς τα πάνω. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και εάν δεν έχουμε πάρει φιλέτο τον καθαρίζουμε από τα πολλά κόκαλα.

Ο χρόνος ξαλμυρίσματος του βακαλάου εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος του.
Ανά 4 ή 6 ώρες φρόντιζε να αλλάζεις το νερό με φρέσκο. Σε γενικές γραμμές για να ξαλμυριστεί σωστά ο μπακαλιάρος πρέπει να αλλάξεις νερό 3 φορές την ημέρα και να τον αφήσεις στο νερό για ένα 24ωρο τουλάχιστον. Το μυστικό για να ξαλμυριστεί σωστά ο μπακαλιάρος είναι η αλλαγή του νερού, μη το ξεχνάς.

Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, μετά από 12 ώρες συνεχίστε το ξαρμύρισμα μέσα στο ψυγείο. Για καλό ξαρμύρισμα υπολογίστε 25 ώρες περίπου, για ψάρι πάνω από 1 κιλό.
• Δοκιμάστε στο τελευταίο ξαρμύρισμα, αντί για νερό, να βάλετε γάλα και να αφήσετε το ψάρι 2-3 ώρες.
Τον φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να τον καταναλώσουμε αφού πρώτα τον σκουπίσουμε καλά και τον τυλίξουμε μέσα σε χαρτιά και πετσέτες.

Προηγούμενο άρθροΧΩΡΙΣ ΑΛΕΥΡΙ ΧΩΡΙΣ ΦΟΥΡΝΟ! Το πιο νόστιμο γλυκό σε 10 λεπτά που δεν έχετε δοκιμάσει!!!
Επόμενο άρθροΛαχανοντολμάς σε φόρμα του κέικ