Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Το Ραγού Λαχανικών είναι ένα πιάτο από τα πιο νόστιμα που έχω δοκιμάσει! Οι βασικές του συνιστώσες είναι οι μελιτζάνες, οι ντομάτες και οι πιπεριές, αλλά το μυστικό του είναι ότι θέλει ελάχιστο λάδι και τα λαχανικά μαγειρεύονται στον δικό τους χυμό. Είναι ένα τόσο νόστιμο και αρωματικό πιάτο που θα θέλετε να το φτιάχνετε ξανά και ξανά! Αυτό το Ραγού Λαχανικών είναι πραγματικά ένα δώρο για το καλοκαίρι και τους λάτρεις των λαχανικών
Ραγού Λαχανικών
Ανακαλύψτε το Ραγού Λαχανικών, ένα πιάτο με Μελιτζάνες, ντομάτες και πιπεριές σε μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή με ελάχιστο λάδι. Γίνεται λουκούμι!
Ingredients
Για να ετοιμάσουμε αυτό το υπέροχο Ατζαπσαντάλι (για 4 μερίδες), θα χρειαστούμε τα εξής
- 4 μελιτζάνες
- 3 κόκκινες πιπεριές
- 3–4 ντομάτες
- 2 κρεμμύδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο (προαιρετικά)
- Λίγο μαϊντανό
- Λίγο κόλιανδρο (φρέσκο)
- Λίγο βασιλικό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μπαχαρικά (της επιλογής σας)
- 2 κ.σ. φυτικό λάδι
Instructions
Η διαδικασια για το Ραγο? Λαχανικ?ν ειναι η εξης:
- Προετοιμασια συχνα ολα τα λαχανικα τα τσιγαριζουν ενα-ενα σε τηγανι μεχρι να ειναι ετοιμα. εγω θα σας δειξω την αγαπημενη μου εκδοχη, λιγοτερο χρονοβορα και οσο το δυνατον πιο υγιεινη. οι μελιτζανες και οι πιπεριες μπαινουν σε ταψι τα βαζω σε προθερμασμενο φουρνο στους 200° κελσιου και τα ψηνω για 30 λεπτα. τα σκεπαζω και τα αφηνω να κρυωσουν. τα κρυα λαχανικα τα καθαριζω απο τη φλουδα, αφαιρω τα κοτσανια και την ψιχα την κοβω σε μεγαλα κομματια. το κυριο χαρακτηριστικο του ραγου λαχανικ?ν ειναι τα χοντροκομμενα λαχανικα θα ειναι πολυ νοστιμο.
- Στις ντοματες κανω σταυροειδεις τομες και τις περιχυνω με βραστο νερο για 3-4 λεπτα. Σουρωνω το νερο οταν κρυωσουν οι ντοματες, αφαιρω τη φλουδα και τις κοβω σε μεγαλα κομματια. το κρεμμυδι πρεπει να κοπει σε τεταρτα δαχτυλιδια και το καροτο να τριφτει σε χοντρο τριφτη. το καροτο δεν υπαρχει παντα στη συνθεση του Ραγου Λαχανικων. ειναι προαιρετικο.
- Τωρα παιρνουμε μια κατσαρολα. ειναι καλο να ειναι μια κατσαρολα με χοντρο πατο και αντικολλητικη επιστρωση , τοτε σε αυτη μπορειτε να τσιγαριζετε και μετα να σιγοβραζετε τα λαχανικα χωρις να χρησιμοποιειτε ξεχωριστο τηγανι. στην κατσαρολα ριχνω δυο κουταλιες της σουπας φυτικο λαδι, προσθετω το κρεμμυδι και ανακατευοντας το τσιγαριζω μεχρι να ροδισει. προσθετω το καροτο και το τσιγαριζω μεχρι να ειναι ετοιμο για λιγα λεπτα.
- Τωρα μεταφερω τις ντοματες στην κατσαρολα και οταν βγαλουν χυμο προσθετω τις μελιτζανες και τις πιπεριες. τα φερνω σε βρασμο και δεν σκεπαζω με το καπακι για 5-7 λεπτα.
- Αυτο το διαστημα ψιλοκοβω τα μυρωδικα και το σκορδο. εγω χρησιμοποιησα λιγα κλωναρια κολιανδρου, μαιντανου και βασιλικου. σβηνω τη φωτια, προσθετω τα μυρωδικα, το σκορδο, το αλατι, το πιπερι και ολα τα μπαχαρικα της επιλογης σας. το ραγου λαχανικ?ν πρεπει να αλατιζεται παντα στο τελος. τα ανακατευω ολα καλα, σκεπαζω με το καπακι και αφηνω το φαγητο να σταθει για 1 ωρα.
Συνταγες απο την Ολγα Σομπουτινσκαγια
Notes
Για να γίνει το Ραγου Λαχανικών σας πραγματικά υπέροχο, έχω μερικά τιπς για εσάς:
Ποιότητα Λαχανικών: Η επιτυχία του Ατζαπσαντάλι εξαρτάται από τα φρέσκα και ποιοτικά λαχανικά. Διαλέξτε ώριμες ντομάτες και σφιχτές μελιτζάνες.
Ψήσιμο vs Τσιγάρισμα: Το ψήσιμο των λαχανικών στον φούρνο αντί του τηγανίσματος όχι μόνο κάνει το πιάτο πιο υγιεινό, αλλά δίνει και μια πιο βαθιά, καπνιστή γεύση.
Χοντρόκομμένα Λαχανικά: Μην φοβάστε να κόψετε τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό του Ραγου Λαχανικών και βοηθάει να διατηρήσουν την υφή τους μετά το μαγείρεμα.
Σκεύος: Μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο είναι ιδανική γιατί διανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα και βοηθάει τα λαχανικά να μαγειρευτούν στον δικό τους χυμό.
Αλάτι στο Τέλος: Θυμηθείτε να αλατίσετε το Ραγου Λαχανικων στο τέλος του μαγειρέματος. Τα λαχανικά απελευθερώνουν υγρά κατά το βράσιμο, οπότε το αλάτι στο τέλος βοηθάει να ρυθμίσετε καλύτερα τη γεύση.