Το Ρεβανί Βέροιας είναι το γλυκό που συνδέεται άρρηκτα με την πόλη της Βέροιας και την παράδοσή της. Η αφράτη υφή του και το πλούσιο άρωμα των μπαχαρικών το κάνουν ακαταμάχητο. Εγώ το αγαπώ γιατί είναι ένα γλυκό με ψυχή, που γεμίζει το σπίτι με υπέροχες μυρωδιές και μας ζεσταίνει την καρδιά.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Ρεβανί Βέροιας

Eνα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά της Ελλάδας, το Ρεβανί Βέροιας. Είναι μία συνταγή που έχω μάθει και μου αρέσει πολύ, γιατί το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο, ζουμερό γλυκό με υπέροχα αρώματα και πλούσια γεύση. Εγώ το φτιάχνω συχνά και το σερβίρω πάντα με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο ρεβανί, θα χρειαστούμε:
Για το ρεβανί:
- 5 Αυγά
- 1 ποτήρι νερού Ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερού Αλεύρι
- 1 ποτήρι νερού Σιμιγδάλι χοντρό
- 1 ποτήρι νερού Σπορέλαιο (ηλιέλαιο)
- 1 κεσεδάκι Γιαούρτι πρόβειο
- 1 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ
- 1 Βανίλια
- Δυο τρία δάκρυα Μαστίχα Χίου (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
- 3 ποτήρια νερού Νερό
- 3 ποτήρια νερού Ζάχαρη
- Χυμό από 1/2 Λεμόνι
- 1 στικ Κανέλας
- 2-3 Γαρύφαλλα
- 1 κ.σ. Βούτυρο (προαιρετικά)
- Ξύσμα περγαμόντου (προαιρετικά)
Instructions
Αρχικά, χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά, τη βανίλια και το ηλιέλαιο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί το ρεβανί.
Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Μόλις το ρεβανί είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε αμέσως με το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να ρουφήξει καλά το σιρόπι του πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Σημείωση: Στο σιρόπι μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας καλό αιγοπρόβειο βούτυρο και ξύσμα περγαμόντο, το οποίο μπορείτε να φυλάσσετε στην κατάψυξη για να αρωματίζετε τα γλυκά σας.
Η Συνταγή είναι της κας Afroditi Milou
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Ρεβανί Βέροιας σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Μαστίχα: Η προσθήκη της μαστίχας στο ρεβανί απογειώνει τη γεύση του. Για να τη χρησιμοποιήσετε σωστά, χτυπήστε δύο-τρία δάκρυα στο γουδί μαζί με λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Σιρόπι και γλυκό: Το μυστικό για να απορροφήσει σωστά το ρεβανί το σιρόπι είναι το γλυκό να είναι καυτό, μόλις βγει από τον φούρνο, και το σιρόπι να είναι κι αυτό ζεστό, αλλά όχι καυτό.
- Άρωμα: Μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι μία κουταλιά της σούπας καλό βούτυρο, όπως και ξύσμα περγαμόντου, όπως κάνω κι εγώ, για να αρωματίσετε ακόμα περισσότερο το γλυκό.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε το ρεβανί σκέτο ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι, για μια ολοκληρωμένη εμπειρία γεύσης.
- Σιμιγδάλι: Χρησιμοποιήστε χοντρό σιμιγδάλι για να πετύχετε την κλασική αφράτη και όχι συμπαγή υφή του ρεβανί.