Αυτή η συνταγή για ριζόπιτα θα σας χαρίσει ένα πλούσιο και γευστικό αποτέλεσμα, ιδανικό για τράπεζι ή ακόμη και σαν συνοδευτικό. Η τραγανή κρούστα από ζαγορίσιο φύλλο, η πλούσια γέμιση με ρύζι, φέτα και κεφαλογραβιέρα, συνθέτουν ένα πιάτο που θα ενθουσιάσει όλους.

Υλικά για ταψί 30×40 εκ.:

Ρύζι Καρολίνα (300 γρ.)
3 αυγά
400 γρ. τυρί φέτα
100 γρ. κεφαλογραβιέρα
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
6 φύλλα κρούστας Ζαγορίσιο (4 για τη βάση και 2 για το κλείσιμο)

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε το ρύζι σε κρύο νερό. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό να βράσει. Ρίχνουμε το ρύζι, αλατίζουμε ελαφρά και βράζουμε για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε το ρύζι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ, τρίβουμε τη φέτα και την κεφαλογραβιέρα και ανακατευουμε μετα χτυπημένα αυγά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε και λαδωνουμε 4 φύλλα κρούστας, αφήνοντας να κρέμονται τα περίσσεια άκρα. Ρίχνουμε τη γέμιση ρυζιού ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα. Διπλώνουμε τα κρεμαστά άκρα των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη γέμιση.
Σκεπάζουμε την ριζόπιτα με τα 2 υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας ελαφρώς κάθε στρώση.
Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας σε τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.

Σερβίρισμα: Αφήνουμε τη ριζόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε ζεστή ή κρύα.

H συνταγή είναι της κας Σπυριδουλα Καλεση

Προηγούμενο άρθροΜελισσόψωμο, ένας διατροφικός “δυναμίτης”
Επόμενο άρθροΠροβατίνα φρικασέ είναι πεντανόστιμη