Τα ροδίνια Χίου αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά του νησιού, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά. Αυτό το εξαιρετικό γλυκό συνδυάζει την πλούσια γεύση του αμυγδάλου με το μοναδικό άρωμα της μαστίχας Χίου και του ροδόνερου. Επιπλέον, η απαλή κρέμα που γεμίζει κάθε ροδίνιο δημιουργεί μια απαράμιλλη γευστική εμπειρία που θυμίζει την αυθεντική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική των Χιωτών.

Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips 
 
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Ροδίνια Χίου

Ροδίνια Χίου

Φτιάξε τα παραδοσιακά ροδίνια Χίου, ένα γλυκό με βάση την αμυγδαλόπαστα και την κρέμα, που είναι ιδανικό για κέρασμα. Η αυθεντική συνταγή της Μαρίας Φράγκου σου δείχνει βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις αυτόν τον μοναδικό, χιώτικο γλυκό πειρασμό. Αφράτα και αρωματικά, τα ροδίνια είναι μια υπέροχη επιλογή για κάθε περίσταση!

Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes

Ingredients

Για την Πάστα Αμυγδάλου

  • 250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 1-2 σταγόνες εσάνσ πικραμυγδάλου
  • Λίγο ροδόνερο

Για την Κρέμα

  • 5 ασπράδια αυγών
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 75 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 25 γρ. μαργαρίνη
  • 1 βανίλια
  • Λίγη μαστίχα Χίου
  • Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Instructions

Προετοιμασία της Πάστας Αμυγδάλου

Αρχικά, βάζω στο μπλέντερ τα αμύγδαλα, το πικραμύγδαλο και τη ζάχαρη για να δημιουργήσω ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτω σταδιακά ελάχιστο ροδόνερο μέσα στο μίγμα μέχρι να πάρει την κατάλληλη σύσταση. Στη συνέχεια, ανοίγω την πάστα σε φύλλο περίπου 20x30 εκατοστών και την πασπαλίζω με λίγο κόρν φλάουρ.

Προετοιμασία της Κρέμας

Για την κρέμα των ροδίνιων Χίου, χτυπάω τα ασπράδια με λίγη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Παράλληλα, δουλεύω τα βούτυρα με την υπόλοιπη ζάχαρη χωριστά μέχρι να γίνει ένα λευκό και αφράτο μίγμα. Έπειτα, ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί για να δημιουργήσω μια όμορφη και βελούδινη κρέμα. Τέλος, προσθέτω λίγη μαστίχα Χίου μέσα για την χαρακτηριστική μυρωδιά αντί για βανίλια.

Διαμόρφωση και Τελείωμα

Παίρνω από το φύλλο που άνοιξα και κάνω μακρόστενα ρολάκια, τα οποία γεμίζω γενναιόδωρα με την κρέμα που ετοίμασα. Μόλις τελειώσω με όλα τα ροδίνια, τα πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη για το τελικό φινίρισμα.

Η Συνταγή είναι απο την σελίδα Παραδοσιακές Συνταγές και η Συνταγή είναι της κας Μαρίας Φράγκου

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για Επιτυχημένα Ροδίνια

  • Μυστικό της επιτυχίας: Φροντίστε να είναι τα αμύγδαλα καλά ασπρισμένα για την καλύτερη υφή της πάστας
  • Για πλούσια γεύση: Μην υπερβάλλετε με το ροδόνερο – λίγες σταγόνες αρκούν
  • Διατήρηση: Τα ροδίνια διατηρούνται φρέσκα για 3-4 μέρες σε δροσερό μέρος
  • Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα γλυκά με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ ή τσάι