Τα ρολάκια μελιτζάνας είναι μία υπέροχη συνταγή που σερβίρεται ως ορεκτικό ή συνοδευτικό, τόσο ζεστό όσο και κρύο. Είναι ένα φαγητό που εγώ αγαπώ πολύ, γιατί είναι εύκολο να το φτιάξεις και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Είναι η τέλεια επιλογή αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με ένα ελαφρύ και γευστικό πιάτο. Μπορείτε να τα απολαύσετε στο κυριακάτικο τραπέζι ή ακόμα και για ένα γρήγορο βραδινό.
Υλικά για τα Ρολάκια Μελιτζάνας
- 2 μέτριες μελιτζάνες
- 80 γρ. ζαμπόν σε φέτες
- 100 γρ. τυρί για σαγανάκι σε φέτες (ή κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας σας)
- Τριμμένη φρυγανιά
- 10 ντοματίνια
- Βασιλικός για γεύση
- Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση της Συνταγής
Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες κατά μήκος και τις βάζω σε ένα σουρωτήρι με μία χούφτα αλάτι κάτω από ένα βάρος, για περίπου 15 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο αποβάλλουν τα υγρά τους. Όταν περάσει ο χρόνος, τις ξεπλένω καλά και τις ταμπονάρω απαλά με απορροφητικό χαρτί για να αφαιρέσω τα υπολείμματα νερού.
Τηγανίζω τις μελιτζάνες σε μπόλικο σπορέλαιο και τις τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν. Μόλις κρυώσουν, τις πανάρω στο μείγμα με τη φρυγανιά και από τις δύο πλευρές. Εγώ τη φρυγανιά μου την αρωμάτισα με σκόρδο, τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό.
Γεμίζω την κάθε φέτα με λίγο ζαμπόν και λίγο τυρί, προσθέτω και ένα φύλλο βασιλικού, τυλίγω σε ρολό και τα βάζω σε ταψί. Σκεπάζω με λαδόκολλα. Κόβω τα ντοματίνια στη μέση και τα τοποθετώ σκορπισμένα ανάμεσα στα ρολά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C με αέρα για 12 λεπτά. Σερβίρω τα ρολάκια μελιτζάνας με λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 12 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 15 λεπτά για να αποβάλλουν τα υγρά οι μελιτζάνες
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 47 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τα Ρολάκια Μελιτζάνας
Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες στη σχάρα αντί να τις τηγανίσετε. Για να κολλήσει η τριμμένη φρυγανιά, αλείψτε κάθε φέτα με λίγο ελαιόλαδο.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά τυριά, όπως κασέρι ή γραβιέρα, για να δώσετε μια διαφορετική γεύση στα ρολάκια μελιτζάνας σας.
Για επιπλέον άρωμα, προσθέστε στη γέμιση λίγα κομμάτια σκόρδου ή ψιλοκομμένη πιπεριά.
H Συνταγή είναι από Katja in cucina









