Φαίνεται υπέροχο αυτό το ρολό παντεσπάνι με την κρέμα και το γλυκό κεράσι. Μου άνοιξε η όρεξη! Πάμε να δούμε πώς το φτιάχνεις, για να το δοκιμάσω κι εγώ.

Υλικά

για το παντεσπάνι:

5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες (σε σκόνη ή υγρή)
1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν πάουντερ
½ φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
1 ½ κουταλιά της σούπας κακάο

για την κρέμα:

1 κρεμα γάλακτος την πράσινη με το χωνί )
½ κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 βανίλια

Επιπλέον:
Γλυκό κεράσι (έτοιμο για σερβίρισμα παγωτού)

Εκτέλεση:

Για το παντεσπάνι:

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι πολύ καλά με το μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτω και τις βανίλιες.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνω σιγά-σιγά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα για να μην χάσει τον αέρα του.
Προσθέτω το σπορέλαιο και το νερό και ανακατεύω απαλά να ενσωματωθούν.
Τέλος, ρίχνω το κακάο και ανακατεύω απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να πάρει ωραίο χρώμα.
Στρώνω λαδόκολλα σε ένα ταψί. Αδειάζω το μείγμα του παντεσπανιού και το στρώνω ομοιόμορφα.
Ψήνω στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να είναι έτοιμο (να το τρυπήσω με μια οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή).

Μόλις το βγάλω από τον φούρνο, το τυλίγω αμέσως σε ρολό μαζί με τη λαδόκολλα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς έτσι τυλιγμένο.

Για την κρέμα:
Σε ένα μπολ, χτυπάω την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια μέχρι να γίνει μια ωραία, σφιχτή σαντιγί.
Ξετυλίγω προσεκτικά το κρύο παντεσπάνι. Απλώνω πάνω του το γλυκό κεράσι (όσο θέλω).
Στρώνω ομοιόμορφα την κρέμα πάνω από το γλυκό κεράσι.
Τυλίγω ξανά το παντεσπάνι σε ρολό, αυτή τη φορά χωρίς τη λαδόκολλα.
Βάζω το ρολό στο ψυγείο για λίγη ώρα να παγώσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Σερβίρω το ρολό κομμένο σε φέτες.

 

 

Μπορείτε να ραντίσετε το παντεσπάνι με λίγο λικέρ ή σιρόπι από το γλυκό κεράσι πριν βάλετε την κρέμα, για να γίνει πιο ζουμερό.
Αν δεν έχετε γλυκό κεράσι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα ή άλλο γλυκό της αρεσκείας σας.
Για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, μπορείτε να πασπαλίσετε το ρολό με άχνη ζάχαρη ή τριμμένη σοκολάτα.

Η Συνταγή είναι της κας Λένα Αντωνίου