Η Στριφτή τυρόπιτα είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την τραγανή κρούστα με μια πλούσια, κρεμώδη γέμιση, χάρη στο γιαούρτι και τα τυριά. Είναι μια συνταγή που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να ταλαιπωρηθούμε πολύ. Το μοναδικό της σχήμα είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή!
Υλικά
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
- 500 γρ. Φύλλο για πίτα (ιδανικά χειροποίητο)
- 400 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
- 1 πρέζα Μαγειρική σόδα
- 4-5 Αυγά, ανάλογα με το μέγεθός τους
- 250 γρ. Τυρί φέτα, τριμμένη
- 150 γρ. Τριμμένο κίτρινο τυρί
- 10 γρ. Βούτυρο μαλακό
- 3-4 κ.σ. Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο γλυκό.
1. Αρχικά, σε ένα μπολ ετοιμάζω τη γέμιση. βάζω το γιαούρτι, τη μαγειρική σόδα, τα αυγά, την τριμμένη φέτα και το μισό από το τριμμένο κίτρινο τυρί. ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
2. Στη συνέχεια, αλείφω καλά ένα μεγάλο ταψί (το δικό μου έχει διάμετρο 38 εκ.) με το μαλακό βούτυρο.
3. Ανοίγω τη συσκευασία των φύλλων και αρχίζω να απλώνω κάθε φύλλο ξεχωριστά.
4. Απλώνω κάθε φύλλο και το πασπαλίζω με δύο με τρεις κουταλιές από τη γέμιση. τυλίγω το φύλλο σε ρολό και μετά το τοποθετώ στο ταψί σε σχήμα σαλιγκαριού. συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα.
5. Αν μου περισσέψει λίγη γέμιση, την απλώνω πάνω από την πίτα. πασπαλίζω με το υπόλοιπο τριμμένο κίτρινο τυρί και περιχύνω την πίτα με το ελαιόλαδο.
6. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει ένα ωραίο σκούρο χρώμα και να γίνει τραγανή η κρούστα. ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας και από το αν χρησιμοποιείτε χειροποίητο φύλλο (το οποίο χρειάζεται περισσότερο χρόνο).
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 15-20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 45-60 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα – 1 ώρα και 20 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Στριφτή Τυρόπιτα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η στριφτή τυρόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Τραγανή ή μαλακή: Αν θέλετε μια τραγανή κρούστα, απλώς σερβίρετε την πίτα μόλις τη βγάλετε από τον φούρνο. Αν προτιμάτε να είναι πιο μαλακή, τυλίξτε την με μια καθαρή πετσέτα για 5-10 λεπτά μόλις τη βγάλετε από τον φούρνο.
- Πιο πλούσια: Αν σας αρέσει μια πιο «λιπαρή» πίτα, μπορείτε να προσθέσετε μερικά κυβάκια βούτυρο πάνω από το ελαιόλαδο, πριν την ψήσετε.
- Χειροποίητο φύλλο: Αν χρησιμοποιήσετε χειροποίητο φύλλο, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος ψησίματος, οπότε να την παρακολουθείτε.










