Mια συνταγή για σαρδέλες πλακί που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα του ψαριού με μια πλούσια και καραμελωμένη σάλτσα ντομάτας. Το αποτέλεσμα είναι τόσο ζουμερό και νόστιμο που δεν θα το χορταίνετε!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σαρδέλες πλακί
Ανακάλυψε τη συνταγή για σαρδέλες πλακί, ένα πιάτο με όλη τη νοστιμιά του φρέσκου ψαριού και μια πλούσια, καραμελωμένη σάλτσα ντομάτας. Μια πανεύκολη και γευστική επιλογή για το τραπέζι σας!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο πιάτο, θα χρειαστούμε:
- 1/2 κιλό σαρδέλες
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, σε ροδέλες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
- 1 δαφνόφυλλο
- Λίγο νερό
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα, σε χοντρά κομμάτια
Instructions
Προετοιμασία Σαρδέλας
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, τις ξεπλένουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα τρυπητό για να στραγγίσουν.
Ετοιμασία Σάλτσας
Σε ένα βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο, σοτάρουμε μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες και σκόρδο. Ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε πελτέ, τριμμένες ντομάτες και ένα δαφνόφυλλο. Προσθέτουμε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση. Τέλος, σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ψήσιμο
Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα ταψί, αλατίζουμε τις σαρδέλες και τις τοποθετούμε από πάνω. Προσθέτουμε μια ντομάτα κομμένη σε χοντρά κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C με αέρα για περίπου 15 με 20 λεπτά.
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Χρήσιμα Tips για τις Σαρδέλες
- Το καθάρισμα: Το σωστό καθάρισμα είναι το Α και το Ω για να πετύχουν οι σαρδέλες πλακί. Πρέπει να φύγουν όλα τα λέπια και τα εντόσθια.
- Η ζάχαρη: Η ζάχαρη βοηθάει στην καραμελοποίηση του κρεμμυδιού και κόβει την οξύτητα της ντομάτας, κάνοντας τη σάλτσα πιο γλυκιά και ισορροπημένη.
- Το ψήσιμο: Μην ψήσεις τις σαρδέλες για παραπάνω από το ενδεικτικό χρονικό διάστημα. Το ψάρι χρειάζεται λίγο χρόνο για να γίνει, αλλιώς στεγνώνει.











