Το Σεκέρ Παρέ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά σε πολλές χώρες. Η γεύση του είναι πλούσια και μοναδική, και η υφή του ακαταμάχητη. Η συνταγή που θα σας δώσω είναι εύκολη και με σίγουρη επιτυχία, για να φτιάξετε και εσείς το δικό σας Σεκέρ Παρέ.


Υλικά

Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό, θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη:

  • 125 γρ. Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 Αυγό
  • 1/2 φλιτζάνι Ζάχαρη άχνη
  • 2,5 κ.σ. Σιμιγδάλι
  • 2,5 φλιτζάνια Αλεύρι
  • 1 φακελάκι Ζάχαρη βανίλιας (ή βανιλίνη)
  • 1 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 2,5 ποτήρια Νερό
  • 2,5 φλιτζάνια Ζάχαρη
  • 1 φέτα Λεμόνι

Για τη γέμιση:

  • Φουντούκια (ή αμύγδαλα)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με τα αυγά, τη ζάχαρη άχνη και το σιμιγδάλι
Προσθέστε σταδιακά τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι για να γίνει μια μαλακή ζύμη
Κόβουμε τη ζύμη σε 22-24 κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια.
Μεταφέρουμε τα κομμάτια από τη ζύμη σε δυο ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και βάζουμε 1 αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού πιέζοντας ελάχιστα για να δημιουργήσουμε ένα βαθούλωμα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, ζάχαρη και λεμόνι, βράζουμε το σιρόπι και ψήνουμε για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και περιχύνουμε αμέσως τα καυτά σεκέρ παρέ. Αφήνουμε 2-3 ώρες να απορροφήσουν το σιρόπι και σερβίρουμε.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 20-25 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά (χωρίς την αναμονή).
  • Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για απορρόφηση σιροπιού, 2-3 ώρες.

Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Σεκέρ Παρέ

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Σεκέρ Παρέ σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Βούτυρο: Το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, για να δουλευτεί εύκολα με τα υπόλοιπα υλικά και να γίνει η ζύμη αφράτη.
  • Ζύμη: Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Μην το παραζυμώσετε.
  • Σιρόπι: Για να απορροφηθεί τέλεια το σιρόπι, ένα από τα δύο (είτε το γλυκό είτε το σιρόπι) πρέπει να είναι ζεστό και το άλλο κρύο. Σε αυτή τη συνταγή, το γλυκό είναι καυτό και το σιρόπι κρύο.
  • Γέμιση: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα αμύγδαλα, φουντούκια ή ακόμα και καρύδια για τη διακόσμηση.

ΠΗΓΗ: Gharib Naeim