Η σιροπιαστή γιαουρτόπιτα, φτιαγμένη με αφράτο γιαούρτι, αλεύρι και λάδι. Η πλούσια γεύση της, σε συνδυασμό με το δροσερό σιρόπι, την καθιστά ιδανική για το καφέ σας ή ακόμη και για ένα τραπέζι μετα το φαγητό.

Βασικά χαρακτηριστικά:

  • Γεύση: Αφράτη, δροσερή, με πλούσια γεύση γιαουρτιού
  • Υφή: Απαλή, μαλακή, με ελαφρώς τραγανή κρούστα

Υλικά:

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ηλιέλαιο
1,5 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστο
4-5 βανίλιες
2 baking powder

Για το σιρόπι:

2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το σύρμα το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Ρίχνουμε το γιαούρτι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Σιγά σιγά, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο μείγμα γιαουρτιού, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 45-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε για 10 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς.
Μόλις βγει η γιαουρτόπιτα από το φούρνο, την περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνουμε τη γιαουρτόπιτα να κρυώσει και να σιροπιαστεί καλά πριν την σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι της κας Rena Babatsi

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Παραδοσιακή γιαουρτόπιτα της Γιαγιάς

γιαουρτόπιτα

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Η γιαουρτόπιτα, ένα κλασικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας, μετράει αμέτρητους λάτρεις και για καλό λόγο. Η αφράτη υφή της, η δροσερή γεύση της και η απλότητα στην παρασκευή της την καθιστούν ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.

Παραδοσιακά, η γιαουρτόπιτα ψήνεται στο φούρνο και περιχύνεται με σοκολάτα ή σιρόπι, αποκτώντας μια γλυκιά και μελωμένη υφή. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει γιαούρτι, αλεύρι, ζάχαρη, αυγά και λάδι, ενώ υπάρχουν άπειρες παραλλαγές με προσθήκη φρούτων, ξηρών καρπών ή μπαχαρικών.

Είτε την προτιμάτε σκέτη είτε με τα αγαπημένα σας υλικά, η γιαουρτόπιτα παραμένει ένα διαχρονικό γλυκό που ικανοποιεί κάθε γούστο και αφήνει πάντα γλυκές αναμνήσεις.

Υλικά

200 γρ Βούτυρο Αγελαδινό Σοφτ
400 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
5 Αυγά
1 Βανίλια
Ξύσμα και Χυμό απο ένα Πορτοκάλι
300 γρ Πρόβειο Παραδοσιακό Γιαούρτι
650 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ Μπεικιν Παουντερ

Για Διακόσμηση
Μαρμελάδα Βερίκοκο
Λιωμένη Κουβερτούρα Σοκολάτα Μαύρη και Λευκή

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας τον κάδο του μίξερ το βούτυρο το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε για 5 με 7 λεπτά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα
Οταν θα έχει πλέον ασπρίσει το μείγμα όπως βλέπετε χαμηλώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά να ενσωματωθούν και αυτά.
Οταν θα έχουμε ένα ωραίο μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και φυσικά
το παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο

Συνεχίζουμε λιγάκι το ανακάτεμα με το μίξερ ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος σταματάμε το μίξερ απόσύρομαι τον κάδο και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μία σπάτουλα απαλά
Οταν θα έχουμε ένα υπέροχο μοσχομυριστό μείγμα το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι με διάμετρο 30 εκατοστών το οποίο το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 175 βαθμούς για περίπου μία ώρα τσεκάρουμε και με μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό

Αφού ψηθεί αυτή υπέροχη παραδοσιακή πεντανόστιμη γιαουρτόπιτα της γιαγιάς την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα εάν επιθυμείτε και τη διακοσμούμε με μαρμελάδα βερίκοκο και λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
Η διακόσμηση είναι εντελώς προαιρετική ο καθένας μπορείτε διακοσμήσει όπως επιθυμεί αλλά πιστέψτε με ταιριάζει απόλυτα
Αφού τη διακοσμήσουμε την αφήνουμε να σταθεί η κουβερτούρα

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο με κριθαράκι και λιαστές ντομάτες
Επόμενο άρθροΠαγωτό Κερασάκι – Σύκο