Σουγάνια Λέσβου

Τα σουγάνια είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου.
Την μαγειρεύουν οι νοικοκυρές της Φίλιας την ημέρα των Χριστουγέννων μιας και το κρεμμύδι στο οποίο τυλίγουμε τη γέμιση του ντολμά συμβολίζει τα σπάργανα στα οποία τυλίχθηκε ο Χριστός.
Η παραδοσιακή συνταγή γίνεται από αρνίσιο κιμά και δεν περιλαμβάνει αυγολέμονο.
Η ονομασία του φαγητού προέρχεται από την τουρκική λέξη «σογάν» που σημαίνει «κρεμμύδι».

Υλικά

8-10 μεγάλα κρεμμύδια άσπρα
250 γρ.κιμά μοσχαρίσιο
250γρ. κιμά χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλ. τσαγιού ρύζι γλασέ 
1/2 ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο καρότο
1 κ.γ. κύμινο
2 φύλλα δάφνης
1 αυγό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Αυγολέμονο

2 αυγά
χυμό από 1 λεμόνι
1-2 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και κάνουμε σε κάθε κρεμμύδι μια κάθετη τομή μέχρι περίπου το μέσον της ακτίνας προς το κέντρο του .
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τα βράζουμε 15 λεπτά.
‘Οταν αρχίσουν ν΄ ανοίγουν τα αφαιρούμε απ την κατσαρόλα και τ αφήνουμε να κρυώσουν.
Σ΄ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά,το κρεμμύδι τριμμένο,το ρύζι πλυμένο,το καρότο τριμμένο,τον άνηθο ψιλοκομμένο,το αυγό,το κύμινο και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βγάζουμε πολύ προσεχτικά ένα ένα τα φύλλα απ τα κρεμμύδια.
Στη συνέχεια ξεκινάμε να τα γεμίζουμε βάζοντας μέσα περίπου μια κουταλιά της σούπας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και βάζουμε τα φύλλα των κρεμμυδιών που έχουν περισσέψει.Από πάνω στρώνουμε κυκλικά τα σουγάνια μας.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε το λάδι και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω ώστε να κρατηθούν σταθερά τα σουγάνια μας στο βράσιμο.
Προσθέτουμε τη δάφνη και το ζεστό νερό μέχρι το σημείο του πιάτου.Κλείνουμε την κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά.

Σουγάνια Λέσβου

Ρίχνουμε τα αυγά στο multi και το κορν φλάουρ.Χτυπάμε λίγο προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι και στη συνέχεια προσθέτουμε ζουμί απ΄τα σουγάνια μας.
Χτυπάμε ελαφρώς με το μούλτι και ρίχνουμε το μείγμα μας στην κατσαρόλα αφού την έχουμε αποσύρει από τη φωτιά.
Ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού και το φαγητό μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!!!!!!
Τα κρεμμύδια δίνουν μία γλυκύτητα άλλο πράγμα!!! Φτιάξτε το οπωσδήποτε!!!!

Σουγάνια Λέσβου

Καλή σας όρεξη!!!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΧταποδάκι βραστό ένα εύκολο και νόστιμο δεύτερο πιάτο!
Επόμενο άρθροΖυμαρικά ογκρατέν με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ…χορταστικό και πολύ νόστιμο