Τα Σουγάνια Μυτιλήνης, γνωστά και ως κρεμμυδοντολμάδες, είναι ένα πιάτο που εντυπωσιάζει με την ιδιαιτερότητά του. Ο κιμάς και το ρύζι τυλίγονται μέσα σε φύλλα από βραστό κρεμμύδι, δημιουργώντας ένα φαγητό που είναι ταυτόχρονα γλυκό, αλμυρό και πικάντικο. Εγώ τα μαγειρεύω συχνά και πάντα εξαφανίζονται από το τραπέζι!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σουγάνια Μυτιλήνης (κρεμμυδοντολμάδες)

Mια παραδοσιακή και πεντανόστιμη συνταγή από τη Λέσβο: τα Σουγάνια Μυτιλήνης (κρεμμυδοντολμάδες). Είναι ένα φαγητό με πλούσια γεύση που φτιάχνεται με κιμά, ρύζι και κρεμμύδια, και αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Εγώ τα φτιάχνω όταν θέλω να θυμηθώ τις αυθεντικές γεύσεις του τόπου μας!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα Σουγάνια Μυτιλήνης θα χρειαστούμε:
Για την επικάλυψη:
- 10 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 2 ντομάτες κομμένες σε καρέ (χωρίς τα σπόρια)
Για τη γέμιση:
- 3 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 70 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
Instructions
Αρχικά, καθαρίζουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι με κάθετη τομή μέχρι τη μέση. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί για να κρυώσουν αρκετά ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε τους ντολμάδες.
Ενώ τα κρεμμύδια κρυώνουν, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ψιλοκόβουμε τα τρία κρεμμύδια και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά και το ρύζι, το οποίο έχουμε ήδη μουσκέψει για περίπου μισή ώρα. Συμπληρώνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη ώριμη ντομάτα, τον πελτέ, το μισό ελαιόλαδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το τύλιγμα, παίρνουμε ένα φύλλο κρεμμυδιού, τοποθετούμε λίγη γέμιση στο εσωτερικό και με μια κίνηση τυλίγουμε τον κρεμμυδοντολμά. Τοποθετούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα τον έναν δίπλα στον άλλο, με την ένωση προς τον πάτο, για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.
Αφού τελειώσουμε με όλους τους ντολμάδες, κόβουμε τις ντομάτες, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τους σπόρους, σε μικρούς κύβους (καρέ) και τους ρίχνουμε πάνω από τα σουγάνια. Προσθέτουμε επίσης το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους ντολμάδες, ώστε να μην ανοίξουν κατά τον βρασμό, και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι το χείλος του πιάτου. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20-25 λεπτά.
Οι κρεμμυδοντολμάδες σερβίρονται πάντα ζεστοί. Για ένα πιο ολοκληρωμένο αποτέλεσμα, μπορείτε να τους συνοδεύσετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο ή φρέσκο κρεμμύδι και τη νόστιμη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στη κατσαρόλα.
Σημειώσεις (Tips):Για να μουσκέψετε το ρύζι, απλά ξεπλύνετέ το καλά και αφήστε το σε ένα μπολ με νερό για μισή ώρα πριν ετοιμάσετε τη γέμιση. Οι κρεμμυδοντολμάδες μπορούν να μαγειρευτούν και σε γάστρα στον φούρνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχαρίσιο κιμά, ανάμεικτο με χοιρινό, ή ακόμα και αρνίσιο. Επίσης, μετά τον βρασμό, μπορείτε να τους μεταφέρετε σε πήλινα μπολ, να προσθέσετε τριμμένο λαδοτύρι Μυτιλήνης και να τους γκραντινάρετε για λίγα λεπτά στο φούρνο.
Η Συνταγή είναι από την σελίδα Η Λεσβος μας