Είναι από τα αγαπημένα μου θαλασσινά, και ειδικά με τόσα κρεμμύδια και αυτή τη σαλτσούλα, γίνεται σκέτο μέλι! Είναι ένα φαγητό που θέλει τον χρόνο του, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω.
Σουπιές Κρασάτες με Κρεμμύδια (γλύκισμα!)

Ingredients
- Θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό σουπιές(φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
- 4-5 μεγάλα κρεμμύδια
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στο ρεντέ
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλυτζάνι λάδι
- 1 σφηνάκι ξύδι
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.τ.γλυκού ζάχαρη
- Κόκκους μπαχάρι και πιπέρι
- Ελαχιστο νερο, περίπου ενα ποτήρι κρασιού
- αλάτι
Instructions
┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊
Καθαρίζουμε καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε χοντρές φέτες.
Καθαρίζουμε τα σκορδα.
Σε μια πλασοτέ κατσαρόλα βάζουμε τις κομμένες σουπιές και τις γιαχνιζούμε ανακατευοντας, χωρίς τίποτε άλλο , μέχρι να πιούν ολα τα υγρά που θα βγάλουν (αυτό προσθέτει επι πλέον νοστιμιά).
Εκεί μέσα προσθέτουμε το λάδι να ζεσταθεί, τα κρεμμύδια και σοτάρουμε αρκετή ώρα με υπομονή μέχρι να γυαλισουν καλα τα κρεμμύδια και οι σουπιές .
Προσθέτουμε τα σκορδα, τον πελτε και τα γυρίζουμε μέσα στην κατσαρολα, να γλυκάνει ο πελτες!
Προσθέτουμε το ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστει.
Μετά σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μεχρι να φύγει το αλκοόλ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, τα μπαχαρια, το πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά δοκιμαζοντας αν εβρασαν, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να μείνει το φαγητό με τη σαλτσούλα του τη δεμένη!!
Το αλάτι μπαίνει λίγο πριν το τελος!!
Έγινε γλύκισμα το φαγητό !!! Μέλι!!!
Καλή επιτυχία σ όποιον το μαγειρεψει!!
Η Συνταγή είναι της κας Sunday Lous
Notes
Tips από εμένα:
- Για τις σουπιές: Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες, φροντίστε να τις ξεπαγώσετε καλά από πριν στο ψυγείο.
- Για τα κρεμμύδια: Μην βιαστείτε στο σοτάρισμα των κρεμμυδιών. Όσο πιο πολύ τα σοτάρετε (μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν πολύ), τόσο πιο γλυκιά θα γίνει η σάλτσα.
- Συνοδευτικό: Αυτό το φαγητό ταιριάζει απίστευτα με ρύζι (λευκό ή μπασμάτι) ή ακόμα και με πουρέ πατάτας. Μερικοί το τρώνε και με πατάτες τηγανητές ή ψωμί για να βουτήξουν στη σάλτσα!
- Αλάτι: Το μυστικό με τα θαλασσινά είναι να βάζουμε το αλάτι προς το τέλος, γιατί αλλιώς μπορεί να σκληρύνουν.