Υλικά

για τα σουτζουκάκια:

1 κιλό κιμάς ανάμεικτος (μοσχάρι και χοιρινό)
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο (μαζί με τα υγρά του)
2 αυγά
3 φέτες ψωμί μουλιασμένες σε κόκκινο κρασί και στραγγισμένες καλά
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Μπαχάρι τριμμένο
Λίγο μπούκοβο (αν σας αρέσει καυτερό)

για τη σάλτσα:

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
3 μεγάλες φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1 δαφνόφυλλο
1 ξυλάκι κανέλας
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
Λίγο νερό
Αλάτι
Πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

για τον πουρέ:

3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους
Αλάτι
1 κουταλιά της σούπας βιτάμ (ή βούτυρο)
Λίγο ακόμα βιτάμ (ή βούτυρο)
Μοσχοκάρυδο
Γάλα (όσο χρειαστεί για την υφή)

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε κιμά ανάμεικτο με σκόρδο και κρεμμύδι τριμμένα, αυγά, ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί και στραγγισμένο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, μπαχάρι τριμμένο και μπούκοβο. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.

Πλάθουμε σουτζουκάκια και τα σοτάρουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν, προσθέτουμε πελτέ, φρέσκες ντομάτες τριμμένες, δαφνόφυλλο, ξυλάκι κανέλας, γαρύφαλλο, λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι.

Μόλις πάρουν μια βράση, τα μεταφέρουμε σε πυρέξ, βάζουμε 2 σκ.σκόρδο ολόκληρες και ψήνουμε στο φούρνο 170 β.αερα 25-30 λεπτά.

Για τον πουρέ: Βράζουμε πατάτες σε κύβους σε αλατισμένο νερό με βιτάμ. Αφού βράσουν, τις σουρώνουμε και τις χτυπάμε με μπλέντερ χειρός προσθέτοντας λίγο ακόμα βιτάμ, μοσχοκάρυδο και γάλα μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή υφή.

  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγο κύμινο στον κιμά για πιο αυθεντική γεύση σουτζουκιού.
  • Αν δεν έχετε κόκκινο κρασί για το ψωμί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό ή γάλα.
  • Για πιο πλούσια σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κόκκινο κρασί και στη σάλτσα.

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου