Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Αυτά τα σπανακοπιτάκια δεν είναι απλά νόστιμα, είναι… έργα τέχνης! Με μια πανεύκολη ζύμη που γίνεται αφρός και ένα εντυπωσιακό σχέδιο “Δίχτυ”, είναι τέλεια για κάθε περίσταση. Είτε έχετε παιδικό πάρτι, είτε τραπέζι, είτε απλά θέλετε να εντυπωσιάσετε τον άντρα και τα παιδιά σας, αυτά είναι η λύση! Εγώ τα λατρεύω και είμαι σίγουρη πως θα τα αγαπήσετε κι εσείς.
Σπανακοπιτάκια "Δίχτυ"

Prep Time
25 minutes
Cook Time
25 minutes
Additional Time
45 minutes
Total Time
1 hour 35 minutes
Ingredients
Για την ζύμη
- 110 γρ χλιαρό νερό (1/2 ποτήρι)
- 110 γρ ηλιέλαιο(1/2 ποτήρι)
- 110 γρ χλιαρό γάλα(1/2 ποτήρι)
- 1 φακελάκι ξερή μαγια
- 2 κγλ ζάχαρη
- 2 κγλ αλάτι
- 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γέμιση
- σπανάκι - φέτα
Για το άλειμμα:
- 1 κρόκος αυγού
- Λίγο νερό (περίπου 1 κουταλιά της σούπας)
- Προαιρετικά: σουσάμι ή μαυροκούκι
Instructions
- Ετοιμάζω τη ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω καλά και αφήνω για 5-10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτω το αλάτι και σιγά-σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να πάρω μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα, ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά.
Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. - Ετοιμάζω τη γέμιση:
Ενώ η ζύμη φουσκώνει, ετοιμάζω τη γέμιση. Αν χρησιμοποιήσω φρέσκο σπανάκι, το ζεματίζω και το στραγγίζω πολύ καλά.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το σπανάκι με τη φέτα και αλατοπιπερώνω.
Αν θέλω, προσθέτω και τα υπόλοιπα προαιρετικά υλικά. Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή, χωρίς πολλά υγρά. - Πλάθω τα σπανακοπιτάκια:
Λαδώνω την ταυλίτσα μου με λίγο λάδι. Παίρνω τη φουσκωμένη ζύμη και την κόβω σε 8 ίσα μέρη
(για να είναι ομοιόμορφα, μπορώ να κόψω τη ζύμη στη μέση, μετά κάθε μισό στη μέση, και μετά κάθε τέταρτο στη μέση).
Πλάθω κάθε κομμάτι σε μπαλάκι.
Παίρνω ένα-ένα τα μπαλάκια και με τα δάχτυλά μου (δεν χρειάζεται πλάστης, η ζύμη είναι αφρός!) ανοίγω ένα οβάλ ή στρόγγυλο φύλλο.
Με ένα μαχαίρι ή ένα ειδικό εργαλείο για πάστα φλώρα, κάνω κάθετες γραμμές (κοψίματα) στο μισό μέρος του φύλλου, από το κέντρο προς την
άκρη, χωρίς να κόψω μέχρι κάτω.
Στο κεντρο βάζω μια καλή κουταλιά από τη γέμιση.
Κλείνω το φύλλο, φέρνοντας το μέρος με τα κοψίματα πάνω από τη γέμιση, και κλεινω καλά τις άκρες, πιέζοντας με τα δάχτυλα ή με ένα πιρούνι για να μην φύγει η γέμιση.
Τοποθετώ τα σπανακοπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. - Ψήσιμο: Σε ένα μικρό μπολάκι, χτυπάω τον κρόκο αυγού με λίγο νερό. Αλείφω τα σπανακοπιτάκια με αυτό το μείγμα. Αν θέλω, πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (ή 190°C στον αέρα) για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανά.
Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη
Notes
💡ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
- Θερμοκρασία υλικών: Νερό, γάλα και γενικά όλα τα υλικά για τη ζύμη πρέπει να είναι χλιαρά, όχι καυτά, για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά.
- Γέμιση: Η γέμιση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνή για να μην νοτίσει τη ζύμη. Αν το σπανάκι έχει πολλά υγρά, στραγγίξτε το πολύ καλά.
- Σχέδιο: Αν δεν έχετε το ειδικό εργαλείο, μπορείτε να κάνετε τα κοψίματα με ένα μαχαίρι. Προσέξτε να μην κόψετε τη ζύμη μέχρι κάτω.
- Ποικιλία: Η ζύμη αυτή είναι ουδέτερη, οπότε μπορείτε να βάλετε ό,τι γέμιση θέλετε: τυριά, κιμά, λουκάνικο, ακόμα και γλυκιά γέμιση με μήλο και κανέλα!