Η Σπανακοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο είναι ένα πιάτο που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το κυριακάτικο τραπέζι μου. Η τραγανή της υφή και η γεμάτη γεύση της τη μετατρέπουν σε ένα ορεκτικό που μπορεί να σταθεί και ως κύριο γεύμα. Εγώ τη φτιάχνω όταν έχω καλεσμένους και θέλω να τους προσφέρω κάτι παραδοσιακό και σπιτικό.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σπανακοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο

H Σπανακοτυρόπιτα με χωριάτικο φύλλο είναι μια πίτα που συνδυάζει την πλούσια γεύση της φέτας με τη φρεσκάδα του σπανακιού και του άνηθου, και το χωριάτικο φύλλο την κάνει ακόμα πιο τραγανή και νόστιμη. Εγώ τη φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση:
- 5 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 150 γρ. Φρέσκο κρεμμυδάκι
- 100 γρ. Πράσο
- 100 γρ. Ξερό κρεμμύδι
- Αλάτι (μπόλικο)
- Πιπέρι (μπόλικο)
- 500 γρ. Σπανάκι κατεψυγμένο
- 1 ματσάκι Άνηθο
- 500 γρ. Φέτα
- 2 Αυγά μεσαία
- 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
Για το φύλλο και το ψήσιμο:
- 700 γρ. Φύλλο χωριάτικο
- 100 γρ. Ελαιόλαδο (για το ράντισμα)
Instructions
Για να φτιάξετε την σπανακοτυρόπιτα, ξεκινήστε ψιλοκόβοντας το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο, το ξερό κρεμμύδι και τον άνηθο. Τα αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε και το κατεψυγμένο σπανάκι, ανακατεύοντας μέχρι να αποψυχθεί και να ψηθεί, χάνοντας όλα τα υγρά του. Σβήνετε τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει το σπανάκι, ελέγχετε αν το αλάτι και το πιπέρι είναι όπως τα θέλετε και διορθώνετε αν χρειάζεται. Θρυμματίζετε τη φέτα και τη ρίχνετε στη κατσαρόλα. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάτε τα αυγά με το μπέικιν πάουντερ με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών στη κατσαρόλα με τη γέμιση και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
Λαδώνετε ένα ορθογώνιο ταψί (41x29 εκ.) και στρώνετε τρία χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο και αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν. Απλώνετε τη γέμιση ομοιόμορφα στο ταψί. Τοποθετείτε άλλα δύο φύλλα πάνω από τη γέμιση, ραντίζοντάς τα πάλι με ελαιόλαδο. Διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα, ραντίζοντας ξανά με ελαιόλαδο, και καλύπτετε με το τελευταίο φύλλο από πάνω. Λαδώνετε και αυτό με ένα πινέλο και χαράζετε την σπανακοτυρόπιτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνετε στον φούρνο για μία ώρα στους 170 βαθμούς στον αέρα. Αφού κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε την σπανακοτυρόπιτα.
Η Συνταγή είναι του κου Petros Veneris
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Σπανακοτυρόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Φύλλο: Για αυτό το μέγεθος ταψιού (41x29 εκ.), το Ζαγορίσιο φύλλο είναι ιδανικό. Αν χρησιμοποιήσετε κανονικό φύλλο, χρησιμοποιείστε ένα μεσαίο ταψί 27x37 εκ.
- Γέμιση: Είναι πολύ σημαντικό να αποψυχθεί το σπανάκι και να χάσει όλα τα υγρά του, ώστε η πίτα να γίνει τραγανή και όχι "λαπαδιάρα".
- Κοπή: Χαράξτε την πίτα πριν το ψήσιμο. Αυτό βοηθάει να ψηθεί καλύτερα και να κόβεται πιο εύκολα μετά.
- Ψήσιμο: Μην βιαστείτε να την βγάλετε από τον φούρνο. Θέλει τον χρόνο της για να γίνει τραγανή και χρυσαφένια.
- Αυγά: Η προσθήκη μπέικιν πάουντερ στα αυγά βοηθά τη γέμιση να γίνει πιο αφράτη.