Μια Σπανακοτυρόπιτα σαν ΚΕΙΚ είναι ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι ή ακόμα και για το ταπεράκι της δουλειάς. Θα φτιάξω την πιο λαχταριστή πίτα με σπανάκι, φέτα και τραγανό φύλλο, ακολουθώντας τα μυστικά που μου έδειξε η γιαγιά μου. Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο!


Υλικά για την Σπανακοτυρόπιτα

  • 2 κιλά σπανάκι
  • 100 ml νερό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1 μεγάλο ματσάκι άνηθο
  • 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό
  • 3 αυγά
  • 400 γραμμάρια φέτα
  • 200 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι
  • 10 φύλλα για πίτα

Εκτέλεση της Σπανακοτυρόπιτα

Βάζω το σπανάκι σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό, σε χαμηλή φωτιά. Βάζω το καπάκι από πάνω και το αφήνω να μαραθεί στον ατμό, ανακατεύοντάς το κάθε λεπτό. Στη συνέχεια, το στραγγίζω καλά και το ψιλοκόβω.

Σε ένα τηγάνι, σοτάρω το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το λιωμένο σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι και τα μαγειρεύω για άλλα δύο λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτω τα ψιλοκομμένα βότανα και μαγειρεύω μέχρι να μαλακώσουν, πριν σβήσω τη φωτιά. Προσθέτω το ψιλοκομμένο σπανάκι και ανακατεύω καλά, αφήνοντας το μείγμα να κρυώσει για 30 λεπτά.

Μόλις κρυώσει η γέμιση, χτυπάω τα αυγά και τα προσθέτω στο σπανάκι. Τρίβω τη φέτα και την ανακατεύω μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Βουρτσίζω το εσωτερικό της φόρμας με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με σουσάμι στον πάτο. Τοποθετώ ένα φύλλο πίτας στη μέση της φόρμας, αφήνοντας το μισό του φύλλου να κρέμεται έξω από την εξωτερική άκρη για να το διπλώσω στο τέλος. Το βουρτσίζω με το λιωμένο βούτυρο.

Είμαι γενναιόδωρη με το βούτυρο καθώς στρώνω τα φύλλα γύρω από τη φόρμα, το καθένα καλύπτει το προηγούμενο, αλλά τοποθετώ τα φύλλα δεξιόστροφα ώστε το τελευταίο μισό φύλλο να καλύπτει το πρώτο. Βουρτσίζω με βούτυρο κάθε φύλλο καθώς το στρώνω.

Βάζω τη γέμιση στην φόρμα και, στη συνέχεια, διπλώνω κάθε φύλλο πάνω από τη φόρμα για να σφραγίσω την πίτα, βουρτσίζοντας με βούτυρο κάθε φύλλο καθώς το διπλώνω.

Ψήνω τη σπανακόπιτα στον φούρνο για 45 λεπτά. Την βγάζω από τον φούρνο και την αναποδογυρίζω προσεκτικά σε ένα ταψί. Ψήνω για άλλα 15 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα παντού. Την αφήνω να σταθεί για 10 λεπτά πριν την κόψω σε φέτες για να σερβίρω.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (για να κρυώσει η γέμιση)

Χρήσιμα Tips για τη Σπανακόπιτα

Για να γίνει η σπανακόπιτα ακόμα πιο τραγανή, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αρκετό λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα.

Μην παραλείψετε να στραγγίξετε πολύ καλά το σπανάκι, ώστε η γέμιση να μη βγάλει υγρά κατά το ψήσιμο και να μείνει τραγανό το φύλλο.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με κάποιο άλλο λευκό τυρί, όπως το ανθότυρο ή το κατίκι.

Credit to watch.tastemade.com