Αυτή η Σπανακοτυρόπιτα στριφτή με χειροποίητη ζύμη είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας! Με μία εύπλαστη και νόστιμη ζύμη, καθώς και μία πεντανόστιμη γέμιση από σπανάκι και φέτα, θα έχετε μία τέλεια πίτα που θα σας μείνει αξέχαστη.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σπανακοτυρόπιτα στριφτή με χειροποίητη ζύμη

Ένα ολόκληρο ταψί με λαχταριστή Σπανακοτυρόπιτα στριφτή με χειροποίητη ζύμη,

Τι ωραία που είναι να φτιάχνεις τη δική σου Σπανακοτυρόπιτα στριφτή με χειροποίητη ζύμη! Αυτή η συνταγή είναι ένα πραγματικό δώρο για κάθε νοικοκυρά, γιατί σου δίνει μία τέλεια βάση για μία πεντανόστιμη πίτα που θα ξετρελάνει τους πάντες.

Prep Time 45 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes

Ingredients

Για τη Ζύμη:

  • 600 γραμμάρια αλεύρι ΓΟΧ (για όλες τις χρήσεις)
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι (λευκό ή μηλόξυδο)
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού, ανάλογα με τα γούστα σας)
  • Νερό (χλιαρό, όσο πάρει - θα το προσθέτουμε με το μάτι)

Για τη Γέμιση: (Μπορείτε να κάνετε ότι παραλαγές θέλετε)

  • 500-600 γραμμάρια σπανάκι (ή μείγμα από σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 250-300 γραμμάρια φέτα (ή άλλο λευκό τυρί της επιλογής σας), θρυμματισμένη
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι (με προσοχή, λόγω της φέτας)
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή τη μοσχομυριστή Σπανακοτυρόπιτα στριφτή με χειροποίητη ζύμη:

Για τη Ζύμη:

  1. Ετοιμάζω τα στερεά υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύω τα με ένα κουτάλι ή τα χέρια μου για να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτω τα υγρά: Κάνω μία λακκούβα στο κέντρο του αλευριού. Ρίχνω μέσα το ξύδι και το ελαιόλαδο.
  3. Ξεκινάω το ζύμωμα με το χέρι: Αρχίζω να ζυμώνω με το χέρι, ανακατεύοντας σιγά σιγά το αλεύρι από τις άκρες προς το κέντρο.
  4. Προσθέτω νερό σταδιακά: Προσθέτω το χλιαρό νερό σιγά σιγά, λίγο κάθε φορά. Ζυμώνω συνεχώς, ενσωματώνοντας το νερό στο μείγμα. Ο στόχος είναι να δημιουργήσω μία ομοιόμορφη, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μου αλλά να μην είναι και σκληρή.
  5. Συμβουλή: Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το αλεύρι και την υγρασία του περιβάλλοντος. Προσθέστε τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει μία κανονική, μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Για τη Γέμιση:

  1. Πλένω πολύ καλά το σπανάκι (ή τα χόρτα) και τα στραγγίζω. Ψιλοκόβω τα χοντροκομμένα.
  2. Ψιλοκόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω το ψιλοκομμένο σπανάκι (ή χόρτα), τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  4. Θρυμματίζω τη φέτα με τα χέρια μου και την προσθέτω στο μπολ με τα χόρτα.
  5. Προσθέτω το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι (δοκιμάζω πρώτα, καθώς η φέτα είναι αλμυρή) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  6. Ανακατεύω πολύ καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μου, πιέζοντας ελαφρά τα χόρτα για να μαραθούν λίγο και να αναμειχθούν οι γεύσεις. Η γέμιση είναι έτοιμη για χρήση!Ενα μπολ γεματο γέμιση για την σπανακοτυροπιτα στριφτη

Συναρμολόγηση:

  1. Λαδώνω καλά τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού μου.
  2. Χωρίζω τη ζύμη σε 8-10 ίσα κομμάτια (μπάλες), ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού μου και το πόσο μεγάλα φύλλα θέλω να ανοίξω.
  3. Παίρνω ένα-ένα κομμάτι ζύμης. Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγω με τον πλάστη σε ένα πολύ λεπτό, στρογγυλό ή ελλειπτικό φύλλο. Δεν πειράζει αν δεν είναι τέλειο το σχήμα ή αν σκιστεί λίγο – άλλωστε θα το τσαλακώσω!
  4. Απλώνω λίγο από το ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
  5. Παίρνω μία μικρή ποσότητα από τη γέμιση και την απλώνω κατά μήκος μίας από τις μακριές πλευρές του φύλλου, σε μία λωρίδα.
  6. Πιάνω το φύλλο από την πλευρά που έχω βάλει τη γέμιση και αρχίζω να το "τσαλακώνω" απαλά με τα χέρια μου προς τα μέσα, δημιουργώντας μία μακριά, τσαλακωτή λωρίδα γεμάτη με τη γέμιση. Δεν το πιέζω πολύ, απλά το μαζεύω σαν ακορντεόν.
  7. Παίρνω την πρώτη τσαλακωμένη λωρίδα και την τοποθετώ στο κέντρο του λαδωμένου ταψιού, τυλίγοντάς την σπειροειδώς, για να δημιουργήσω την αρχή της σπείρας.
  8. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης: ανοίγω, γεμίζω, τσαλακώνω και τα τοποθετώ περιμετρικά του πρώτου κομματιού, συνεχίζοντας τη σπείρα μέχρι να καλύψω όλο το ταψί. Φροντίζω να είναι όλα κολλημένα μεταξύ τους.
  9. Όταν ολοκληρώσω τη συναρμολόγηση, περιχύνω την επιφάνεια της πίτας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Η Συνταγή είναι της κας Vasiliki Saltaoura

Notes

Tips για την Τέλεια Σπανακοτυρόπιτα Στριφτή με Χειροποίητη Ζύμη

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Σπανακοτυρόπιτα στριφτή με χειροποίητη ζύμη σας ακόμα πιο επιτυχημένη και νόστιμη. Όταν ζυμώνετε, το νερό να είναι χλιαρό και να το προσθέτετε σταδιακά, καθώς η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αλεύρι. Μην φοβάστε να ζυμώσετε καλά, η ζύμη θέλει δουλειά για να γίνει ελαστική. Όταν ανοίγετε τα φύλλα, χρησιμοποιήστε αρκετό αλεύρι στον πάγκο για να μην κολλήσει. Αν η γέμιση είναι υγρή, μπορείτε να την αφήσετε λίγο να στραγγίξει ή να προσθέσετε μία κουταλιά σιμιγδάλι για να απορροφήσει την υγρασία. Η διαδικασία του "τσαλακώματος" δίνει στην πίτα μία μοναδική, αφράτη υφή.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή