Το να φτιάξεις Εκλέρ και Σαβαρίνες στο σπίτι μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά σας εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο! Είναι δύο διαφορετικά γλυκά, που όμως μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη ζαχαροπλαστική. Εγώ τα έφτιαξα για μια ειδική περίσταση, αλλά μπορείτε να τα απολαύσετε όποτε θέλετε. Πάμε να δούμε τις δύο ξεχωριστές συνταγές.
Συνταγή για Σαβαρίνες (Μπαμπαδάκια)
Υλικά
Για το κέικ:
- 4 Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 5 κ.σ. Ζάχαρη
- 5 κ.σ. Λάδι
- 6 κ.σ. Αλεύρι
- 1 πρέζα Αλάτι
- 1/2 φακελάκι Μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
- 350 ml Νερό
- 5 κ.σ. Ζάχαρη άχνη
- Απόσταγμα ρούμι (ή εκχύλισμα βανίλιας)
Για τη σαντιγί:
- 600 ml Κρέμα γάλακτος
- Ζάχαρη (κατά βούληση)
- Μαρμελάδα φράουλα (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα 4 αυγά ,,, χτυπάμε τα ασπράδια σκληρό αφρό με αλάτι,,, όταν πάρει συνοχή προσθέτουμε λίγη τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους με το λάδι και τα ρίχνουμε πάνω από τα ασπράδια.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κοσκινίζουμε πάνω από τη σύνθεση,
Αλείφουμε τα φορμάκια με λάδι και πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι, …. βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας ζύμη στις φόρμες,,, και τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο στα 180 γρ μέχρι να ροδίσουν λίγο ,,, μέγιστο των 20 λεπτά.
Το αφήνω να κρυώσει και σιγά σιγά τα βγάζω από τα φορμάκια
Σιρόπι:
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει…προσθέτουμε και το απόσταγμα.
Βάζουμε τα σαβαρίνια στο σιρόπι να πάρουν όλο το σιρόπι. Χρειαζόμουν σιρόπι 350 ml για 12 σαβαρίνες Έκοψα λιγο το από πάνω μέρος…Έφτιαξα σαντιγί, χρησιμοποίησα 600 ml κρεμα γάλακτος , την οποία ανακάτεψα με ζάχαρη κατά βούληση.
Αλείφω με μαρμελάδα φράουλα στο καπάκι…. και οι σαβαρίνες μου είναι έτοιμες. Σε μια ώρα το πολύ και ήταν έτοιμα!
Συνταγή για Εκλέρ
Υλικά
1 φλιτζάνι νερό,
1/2 φλιτζάνι λάδι,
μια πρέζα αλάτι,
Κρέμα βανίλιας:
1 λίτρο γάλα
8 κρόκοι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
100 γρ αλεύρι
Αρωμα βανίλιας
100 γρ βούτυρο
Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά για τα ψωμάκια σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε να πάρει μια βράση, όταν πάρει βράση, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι αλεύρι με τη μία, σβήνουμε τη φωτιά και
ανακατεύουμε καλά (250 γρ. φλιτζάνι), αφήνουμε να κρυώσει στη συνέχεια προσθέτουμε 5 αβγά, ένα κάθε φορά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Με ένα σύρμα ή ένα σακουλάκι κομμένο στη μία γωνία φτιάχνουμε τα εκλέρ σε ένα ταψί στρωμένο με αλεύρι, όχι λαδωμένο με τίποτα (ή στρωμένο με χαρτί ψησίματος), ψήνουμε για 40 λεπτα περιπου
στους 160 βαθμους, μεχρι να τα δεις να ροδίσουν ελαφρώς.
Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ!
Κρέμα βανίλιας:
Αφήνουμε το γάλα να πάρει μια βράση.Ανακατεύουμε τον κρόκο με τη ζάχαρη, το αλεύρι και προσθέτουμε λίγο γάλα να αναμειχθεί
καλά. Βγάζουνε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την ουσία. Βάζουμε μια μεμβράνη να εφαπτεται τηε κρέμας και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΥΓ: Χρησιμοποίησα μόνο τα μισά υλικά για την κρέμα και ήταν τέλεια
Κόβουμε τα ψωμάκια, τα γεμίζουμε με κρέμα, μπορούμε να βάλουμε και σαντιγί και είναι ακόμα πιο νόστιμα.
Το γλάσο γίνεται λιώνοντας σοκολάτα γάλακτος με 2 κουταλιές της σούπας υγρή κρέμα
Συχνά λιώνω τη σοκολάτα χωρίς τίποτα άλλο για να βγει δυνατή όπως τα εκλέρ στα ζαχαροπλαστεία…
Ευχαριστώ για την εκτίμηση, ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη και αυτή η συνταγή, φιλιά








