Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Είναι το αγαπημένο μου ιταλικό παγωτό, το Σεμιφρέντο, και είναι πραγματικά μια αποκάλυψη. Με λίγα υλικά φτιάχνεις κάτι τόσο νόστιμο και δροσερό, που το καλοκαίρι το έχω συνέχεια στην κατάψυξη! Είναι απλό, αλλά ταυτόχρονα τόσο πλούσιο και βελούδινο. Και το καλύτερο; Μπορείς να βάλεις ό,τι θες μέσα και να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς!

Σπιτικό Ιταλικό Παγωτό (Σεμιφρέντο)

Μια φέτα από παγωτό Σεμιφρέντο με κρεμώδη υφή, γαρνιρισμένη με λιωμένη σοκολάτα και ψιλοκομμένα φιστίκια.

Φτιάξτε εύκολα σπιτικό ιταλικό παγωτό Σεμιφρέντο με λίγα υλικά. Βελούδινη υφή και απίθανη γεύση, ιδανικό για τις ζεστές μέρες!

Prep Time 25 minutes
Cook Time 5 minutes
Additional Time 1 day
Total Time 1 day 30 minutes

Ingredients

  • 7 κρόκοι αυγών
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (με 33-35% λιπαρά, καλά παγωμένη)
  • Βανίλια (εκχύλισμα ή σκόνη) ή 1-2 κουταλιές της σούπας αρωματικό αλκοόλ (κονιάκ, ρούμι, λικέρ)

Για γαρνίρισμα (προαιρετικά):

  • Σοκολάτα, φιστίκια (ή ό,τι άλλο σας αρέσει)

Instructions

┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊

  1. Ετοιμάζω τη φόρμα: Παίρνω μια φόρμα (εγώ χρησιμοποίησα μια τυπική φόρμα για κέικ ή ψωμί 1 λίτρου) και την καλύπτω καλά με μεμβράνη τροφίμων, αφήνοντας να περισσεύει αρκετή για να καλύψω το παγωτό από πάνω.
  2. Ετοιμάζω το μείγμα των κρόκων: Σε ένα μεταλικό μπολ βάζω τους κρόκους με τη ζάχαρη και τη βανίλια ή το αρωματικό αλκοόλ.
  3. Χτυπάω σε μπεν μαρι: Βάζω το μπολ πάνω στην κατσαρόλα με το νερό που σιγοβράζει (σε χαμηλή φωτιά). Χτυπάω συνεχώς με ένα σύρμα για περίπου 5 λεπτά. Θέλω η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως και το μείγμα να γίνει ελαφρύ, αφράτο και πιο πηχτό. Προσέχω να μη ζεσταθεί υπερβολικά (ιδανικά 72°C), για να μην ψηθούν οι κρόκοι. Αν δεν έχω θερμόμετρο, ελέγχω με μια σπάτουλα: αν σύρω το δάχτυλό μου, το ίχνος πρέπει να μείνει σταθερό.
  4. Κρυώνω το μείγμα των κρόκων: Βγάζω το μπολ από την εστία και το κρυώνω αμέσως. Μπορώ να το βάλω σε ένα δοχείο με κρύο νερό και πάγο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κάνει κρούστα. Το αφήνω να κρυώσει εντελώς, σε θερμοκρασία δωματίου.
  5. Χτυπάω την κρέμα γάλακτος: Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάω την πολύ καλά παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές (όχι να γίνει πολύ σφιχτή σαντιγί). Μπορώ να βάλω το μπολ και τα εξαρτήματα στην κατάψυξη για λίγα λεπτά πριν το χτύπημα, για να γίνει πιο γρήγορα.
  6. Ενώνω τα μείγματα: Όταν το μείγμα των κρόκων έχει κρυώσει εντελώς, το ανακατεύω απαλά με την χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει ένα λείο, ομοιογενές και βελούδινο μείγμα.
  7. Προσθήκες: Σε αυτό το στάδιο, μπορώ να προσθέσω τυχόν πρόσθετα: σταγόνες σοκολάτας, ψιλοκομμένα μπισκότα, ό,τι μου αρέσει!
  8. Παγώνω το παγωτό: Αδειάζω το μείγμα στην έτοιμη φόρμα με τη μεμβράνη. Καλύπτω από πάνω με την υπόλοιπη μεμβράνη και το βάζω στην κατάψυξη για 6-8 ώρες, ή καλύτερα όλη τη νύχτα, μέχρι να σκληρύνει εντελώς.
  9. Διακόσμηση και Σερβίρισμα: Για τη διακόσμηση, ψιλοκόβω φιστίκια (ή άλλο ξηρό καρπό) και λιώνω 30-50 γραμμάρια σοκολάτα γάλακτος (μπορώ να την βάλω σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και να τη βυθίσω σε ζεστό νερό για να λιώσει).
  10. Βγάζω το παγωτό από την κατάψυξη. Τραβάω τη μεμβράνη και το ξεφορμάρω. Περιχύνω με τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζω με τα ψιλοκομμένα φιστίκια.
  11. Είναι καλύτερο να το κόψω σε κομμάτια αμέσως όσο η σοκολάτα δεν έχει σκληρύνει τελείως. Αν η σοκολάτα έχει σφίξει, μπορώ να ζεστάνω λίγο το μαχαίρι σε ζεστό νερό πριν κόψω.

Αυτό το παγωτό είναι απίστευτο, πολύ νόστιμο, μέτρια γλυκό, και δεν συγκρίνεται με κανένα έτοιμο! Τρώγεται στη στιγμή!

Notes

💡 Tips από εμένα:

  • Αυγά: Είναι σημαντικό οι κρόκοι να μην ψηθούν στο μπεν μαρί, γι' αυτό να ανακατεύετε συνεχώς και να μην ανεβάσετε πολύ τη φωτιά.
  • Κρέμα Γάλακτος: Πρέπει να είναι πολύ κρύα για να χτυπηθεί σωστά. Μπορείτε να βάλετε και το μπολ που θα τη χτυπήσετε στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά.
  • Γεύσεις: Αυτή είναι η βασική συνταγή. Μπορείτε να πειραματιστείτε με καφέ, φρούτα του δάσους, φουντούκια, καραμέλα - ό,τι τραβάει η όρεξή σας!
  • Βανίλια/Αλκοόλ: Το αλκοόλ δίνει ένα πιο "εστιατορικό" άρωμα, αλλά η βανίλια είναι εξίσου νόστιμη επιλογή, ειδικά αν το φάνε παιδιά.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή