Στριφτή τυρόπιτα Κοζάνης κιχί

Υλικά

400 γραμμάρια απλό αλεύρι
240 ml ζεστό νερό
1/2 κσ λευκό ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κσ ελαιόλαδο
(70 ml ηλιέλαιο και
40 γραμμάρια βούτυρο συνδυάζονται για να βουρτσίσουμε την πίτα και κάθε φύλλο όταν
το ανοίξετε και το πάνω μέρος της πίτας σας)
300 γραμμάρια τριμμένη φέτα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό με το ξύδι, το αλάτι, τη ½ ΚΣ ελαιόλαδο και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας πρώτα με το σύρμα και στη συνέχεια με τα χέρια.
Πλάθω τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει στο μπολ.
Σκεπάζω με πετσέτα κουζίνας και αφήνω να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Σε ένα μπολάκι αναμιγνύω το ελαιόλαδο με το λιωμένο βούτυρο.
Μετά από μία ώρα βγάζω την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζω σε 9 μπάλες σε μέγεθος 2 καρυδιών.

Αφήστε τα κάτω από μια πετσέτα μέχρι να χρειαστεί να τα ανοίξετε.
Στη συνέχεια ανοίξτε 3 μπάλες σε φύλλα διαμέτρου 15 έως 20 cm και βουτυρώστε ενδιάμεσα βάζοντας το ένα πάνω στον άλλο.
Επαναλάβετε τη διαδικασία με άλλες μπάλες, έτσι στο τέλος θα πρέπει να έχετε
3 στοίβες φύλλων.
Καλύψτε με πετσέτα και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Προθερμαίνω το φούρνο με το ταψί στους 180*C στις αντιστάσεις.
Παίρνω τα 3 ενωμένα φύλλα και τα απλώνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Πασπαλίζω αλεύρι πάνω τους και τα ανοίγω με λεπτό πλάστη όσο πιο λεπτά μπορώ
και τα κόβετε στη μέση τα αλείφετε με βούτυρολαδο ελαφρά απλώνεται τριμμένη φέτα παντού.
Τυλίγω τόσο αργά όσο και σφιχτά ένα τη φορά. Αφού το κάνω σαν κορδόνι το αφήνω στην άκρη και συνεχίζω όμοια και με τα υπόλοιπα φύλλα και τα σκεπάζω με μία πεσέτα.

Βγάζω το ταψί από το φούρνο και το αλείφω με 1 ΚΣ ελαιόλαδο.
Ξεκινώντας από το κέντρο γυρίζω σαν σπιράλ το φύλλο με τη φέτα δημιουργώντας ένα κοχλία (σαλιγκάρι). Συνεχίζω και με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα όχι πολύ σφιχτά για να μπορέσουν αν ψηθούν και ανάμεσα.
Αλείφω με το βουτυρόλαδο και από πάνω την πίτα και ραντίζω με λίγο νερό
και πασπαλίστε μερικούς σπόρους σουσαμιού (προαιρετικά). .


Επιστρέφω το ταψί στο φούρνο (στην τελευταία προς τα κάτω σχάρα) και το ψήνω μέχρι να χρυσαφίσει το φύλλο για περίπου 1 ώρα.

Βγάζω και αφήνω να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρω.

 

Πηγή Φωτό: Connie Michaelidis-Todorovski

Προηγούμενο άρθροΤυλιχτό κέικ Μαρμελάδας….πάντα πετυχαίνει
Επόμενο άρθροΚριθαρότο με μανιτάρια και λευκό κρασί: Η απόλαυση σε κάθε μπουκιά