Η Στριφτή Τυρόπιτα με Φύλλο Κρούστας είναι μία από τις αγαπημένες μου πίτες, όχι μόνο για την ευκολία της, αλλά κυρίως για την απίστευτη γεύση και την αφράτη της υφή που τη διαφοροποιεί από τις συνηθισμένες τυρόπιτες. Το μυστικό κρύβεται στον τρόπο που τυλίγονται τα φύλλα και στη μοναδική γέμιση. Εγώ την έφτιαξα πρόσφατα και την ευχαριστήθηκαμε όλοι!
Στριφτή Τυρόπιτα με Φύλλο Κρούστας
Mια συνταγή που είναι ό,τι πρέπει για να αξιοποιήσουμε τα φύλλα κρούστας που μπορεί να μας περίσσεψαν, αλλά και για να φτιάξουμε κάτι πραγματικά νόστιμο: τη Στριφτή Τυρόπιτα με Φύλλο Κρούστας! Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα γιατί δίνει ένα υπέροχο, αφράτο και πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Εγώ την φτιάχνω συχνά και είναι πάντα επιτυχία!
Prep Time
30 minutes
Cook Time
55 minutes
Total Time
1 hour 25 minutes
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Στριφτή Τυρόπιτα με Φύλλο Κρούστας σε ταψί Νο 28 (διαμέτρου 28 εκ.) θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση:
- 300 γρ. Φέτα κατσικίσια (θρυμματισμένη)
- 200 γρ. Κασέρι ή Γραβιέρα (τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη)
- 4 Αυγά (χτυπημένα)
- 200 γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
- 20 ml Ελαιόλαδο
- Αλάτι (κατά βούληση, προσοχή γιατί τα τυριά είναι αλμυρά)
- Πιπέρι λευκό (κατά βούληση)
Για τα φύλλα και την επάλειψη:
- 350 γρ. Φύλλο κρούστας
- Περίπου 50-70 ml μείγμα λιωμένης μαργαρίνης και ελαιολάδου (ή μόνο ελαιόλαδο)
- 1 Αυγό (για επάλειψη)
- 200 ml Γάλα φρέσκο (για επάλειψη)
- 10 ml Ελαιόλαδο (για την τελική επάλειψη)
- Σουσάμι, μαύρο σουσάμι, παπαρουνόσπορος (για πασπάλισμα, κατά βούληση)
Instructions
- Για να ετοιμάσετε τη γέμιση, ξεκινήστε βάζοντας σε ένα μπολ τη φέτα και το κασέρι (ή γραβιέρα) σας. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε τα αυγά, προσθέστε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο, και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα, προσθέστε αυτό το μείγμα στο μπολ με τα τυριά. Αλατοπιπερώστε, προσέχοντας την ποσότητα του αλατιού ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά σας, και ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν καλά. Η γέμιση είναι τώρα έτοιμη.
- Προχωρήστε στο στήσιμο της πίτας. Παίρνετε ένα-ένα τα φύλλα και τα λαδώνετε. Αντί για σκέτο λάδι, μπορείτε να λιώσετε λίγη μαργαρίνη, να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο και να χρησιμοποιήσετε αυτό το μείγμα για να ραντίζετε τα φύλλα. Προσθέστε τη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του φύλλου, τυλίξτε μία φορά, διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα και συνεχίστε να τυλίγετε (όχι σφιχτά) για να δημιουργήσετε ένα σαλιγκάρι. Τοποθετήστε το πρώτο σαλιγκάρι στο κέντρο του ταψιού και συνεχίστε με τα υπόλοιπα, τοποθετώντας το επόμενο φύλλο εκεί που τελείωσε το προηγούμενο, δημιουργώντας μια κυκλική διάταξη γύρω από το πρώτο.
- Μόλις ολοκληρώσετε το τύλιγμα όλων των φύλλων, αλείψτε την πίτα πολύ καλά με όποιο μείγμα μαργαρίνης-ελαιολάδου σας περίσσεψε, προσθέτοντας και τα επιπλέον 10 γρ. ελαιολάδου για την επιφάνεια. Σε ένα μπολ, χτυπήστε το γάλα με ένα αυγό και περιχύστε την πίτα, φροντίζοντας το μείγμα να πάει παντού.
Τέλος, πασπαλίστε την επιφάνεια με σουσάμι, μαύρο σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
- Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 55 λεπτά. (Σημειώνεται ότι η αρχική συνταγή ανέφερε ψήσιμο στον αέρα στους 190°C για περίπου 35 λεπτά, αλλά η προσαρμογή έγινε για τις αντιστάσεις). Πριν το ψήσιμο, μπορείτε, αν χρειαστεί να φύγετε, να βάλετε την πίτα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, όπως συνέβη και στην περίπτωση αυτή.
Η Εκτέλεση της συνταγής είναι από την κα Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου